Jedna na dan (2): 2. april 2012.

“Moj kum Grba obično ponese torbu, a nekad i fotoaparat, pa me uslika i stavi na Internet. Ja sam jako srećan kad me stavi na njegov blog…”

Ove reči nije trebalo da pročitam, jer je strašno nevaspitano zavirivati u tuđe dnevnike. Luka, oprosti svom blesavom kumu; nisam mogao da odolim. A pošto tebi ne mogu da kažem “ne”, to ovog puta kao fotku dana biram onu koju sam sinoć uhvatio u tvojoj sobi. Poruči mami da se ne ljuti što sam te uhvatio musavog od čokolade.

Jedna na dan, 2. april 2012 - Luka

(pogledaj veću fotografiju)

Marinku je 1. aprila bio rođendan, a ko je pazio na Suštini pasijansa, primetio je poziv na sok i …. Ja sam pio …., jer nešto ne pijem sokove. Party smile E, bila je to prva prilika da uhvatim nekoliko portreta, a Luku prvi put otkad imam novu igračku. E sad, tek je u planu nabavka objektiva koji služi baš za portrete, ali taj kad stigne, stići će… U međuvremenu, poj posao je da se naviknem na novi standard kvaliteta kojim do sada nisam raspolagao: kada otvorite veću fotku, napominjem da je to isečak veličine 100% – nema promene veličine, nego sam samo napravio jak izrez od tačno 2400 piksela.

Načinio sam trivijalni i tek primetni, školski zahvat u predelu očiju i to je svo uređenje ove fotografije. Luki na radost, vama na gledanje, a meni na saznanje da se stvari odvijaju kako bi i trebalo. A usput, da vas pitam i ovo: šta mislite, koliko klinaca od još-malo-pa-devet godina ume da nacrta principijelnu šemu rada SLR fotoaparata? E, pa ja poznajem jednog.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Musavi maneken je dobro sarađivao (kao i uvek; nas dvojica smo stari tim). Parametri slikanja su dobro odabrani i nisam morao da se mučim sa mnogo kompenzacije. Oštrina na očima je sasvim zadovoljavajuća, dubinska oštrina je dobro kontrolisana (najzad…), kompenzacija svetla za –1 eV pravilno prepoznata. Izrez u postprodukciji je pravilan i portret je tako zanimljiviji nego sa većim praznim prostorom, jer oči potpuno dominiraju, kao što treba da bude. Ako bi trebalo ići na klasični portretni retuš (što neću raditi ovom prilikom), imalo bi i od čega i zašto i kako. E sad, to što fali bolje svetlo… Preživećemo i bez softbox osvetljenja sledećih nekoliko godina.

Idemo dalje. Winking smile

2 komentara na temu “Jedna na dan (2): 2. april 2012.”

  1. Zabeležena mimika je odlična i ovo je pravi primer kada simetrija ne smeta. Svetlo jeste problem, ali mi se čini da bi prebacivanje u crno-belo bio dobar štos. Po teoriji je najbolje portret svetlo (i za kožu lica i efekat uopšte) ono preko softboksa i to na udaljenosti njegove dijagonale. Medjutim, prebacivanje u CB i tretman prebacivanja Red komponente dao bi doprinos ovom sjajnom trenutku.

    1. Je l’ može malo elaboracije za nas koji u fotošopu obično obrađujemo fotke metodom “Oooooh! What does THIS buton do?“. Ako se budeš opirao, možda te čak nateram da napišeš prilog na tu temu…

      …Ne boj se. Sreća tvoja, pa su tehnički tekstovi o upotrebi softvera tabu tema na Suštini pasijansa.

Komentari su onemogućeni.