Jedna na dan (24): 24. april 2012.

Kaktusi, mlečike i ostale sukulente se ne računaju u cveće, je li tako? Svejedno: Scott Kelby ne bi umeo da odgovori na to pitanje pošto je rođen u močvari Everglejds.

Ulučila se prilika da provedem pet minuta u jednoj bogato opremljenoj cvećari. Fotoaparat mi je bio pri ruci, pa sam malo ubijao vreme. Bilo je tesno i zato sam teško postizao kadrove, tek nisam odoleo nekim prelepim kaktusima. Evo ih ovde:

Jedna na dan, 24. april 2012: kaktusi

(pogledaj veću fotografiju)

Volim ove biljke. Da nisam toliko neozbiljan i neodgovoran, gajio bih kaktuse. Rečju, nije čudno što sam se popalio da uslikam scenu. Međutim, tu ima jedan problem: napravio sam niz grešaka dok sam fotografisao kaktuse, a bez ikakvog valjanog razloga.

Presuda: mišn akomplišd, ali jedva, za debljinu te dlačice. Camera Thumbs upThumbs downThumbs upThumbs downThumbs up Prvo i najvažnije: ako pogledate veću fotografiju (2400 piksela), primetićete da fokus nije sasvim ispravan. Drugo: nisam pazio na sadržaj kadra, pa sam (osim isecanja u kvadrat) morao da kloniram neke delove. To je glupo: ono što je smetalo mogao sam da zaobiđem ili čak i sklonim. I treće: uhvatio sam sebe, prvi put otkad radim sa DSLR aparatom, da editovanjem prikrijem mane na fotografiji. Drugim rečima, uhvatio sam sebe da lažem, a ja laganje ne podnosim. Za kaznu ću sto puta da napišem° “Nije lepo lagati niti kriti greške na fotografiji editovanjem!” A kao pouka ostaje potreba da usporim, usporim, usporim sa tim sokoćalom u rukama. Pouka za vas je da se ne navlačite na greške koje sam vam upravo opisao.

Idemo dalje. Biće bolje.

________
° Opet lažem, ali ovog puta to je potrebno iz dramaturških razloga, pa se oprašta.