Jedna na dan (5): 5. april 2012.

A sad krećem da čeprkam scene po kući.

Rano večeras mi došla žuta minuta da isprobam kvazistudijske uslove: da stavim aparat uspravno na stalak i da slikam žičanim daljinskim okidačem. Za tu svrhu, uhvatio sam vazu sa prvim sezonskim cvećem u predsoblju.

Jedna na dan, 5 april 2012 - Cveće

(pogledaj veću fotografiju)

Imam i uspešne slike cele vaze, ali nekako mi je baš ovaj ručni izrez bio više po volji. A pravo da vam kažem, nekako sam i morao da napravim baš ovakav izrez zato što imam jednu ozbiljnu tehničku grešku na celoj fotki… Elem, večeras sam nešto i načučio: zonerica na 72 mm širokom objektivu ne služi samo za sprečavanje ulaska sunca u njega, nego i bilo kog svetla, uključujući ambijentalno osvetljenje. Duh-svetlo koje sam imao sleva, od mesta na kome se nalazi svetlo, bilo je tako jako da sam imao problema da ga editujem.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Svetlo je dobro izolovano – doduše, valjalo je da primetim i to svetlo u odblesku od prozora, levo od vaze. Senke nisu previše krute, nego je teksturi latica dat dovoljan prostor. Boje nisu prenaglašene, balans belog sam lako popravio u postprodukciji, i nisam morao da apliciram nikakvo uoštravanje ili naknadno šminkanje, što je i najbolji ishod.

Biće još radova na ovu temu, proleće se tek zaleće. Idemo dalje. Red rose

Komentari su onemogućeni.