R.I.P. Jim Marshall

Danas je svet napustio čovek koga su nazvali “Father of the Load”. Međutim, pre nego galamu, Jim Marshall je svojim pojačalom prvi dao dušu zvuku gitare…

Jimi Hendrix, najslavniji korisnik Marshall zvukaJimi Hendrix, najveći gitarista rock’n’rolla, govorio je da mu trebaju samo tri stvari u životu: Fender Stratocaster, Marshall pojačalo i komad žice između njih. Zvuk koji se dobijao prostom vezom legendarne gitare i legendarnog pojačala predstavlja jedan od temelja zvuka rock’n’rolla.

Tih šezdesetih godina u Velikoj Britaniji, potražnja za opremom za elektrifikovane bendove naglo je porasla, ali pojačala su i dalje bile veoma skupa. Jim Marshall je imao prodavnicu opreme za muzičare i primetio je da nedostaje valjana alternativa za klince sa plićim džepom. Odlučio je da napravi pojačalo koje je jeftinije od Fender Bassman kombinacije, te je krenuo u istraživanje. U šestoj iteraciji sopstvenog pojačala, došao je do onoga što je i sam nazvao the Marshall sound. Nije se dopalo samo njemu: nekoliko prototipova je privuklo pažnju i kompanija Marshall Amplification je osnovana 1962. godine.

Danas je Mashall jedno od najuglednijih imena u svetu gitarskog rocka

Kako danas zvuči jedno Marshall combo pojačalo srednje cene, možete videti u čuti ovde.

Pre Marshall pojačala, ovakav zvuk nije postojao. A onda, svi su ga želeli.

Može se reći da je Jim Marshall ugradio svoju ideju u zvuk rock’n’rolla. sve ostalo je u domenu legende. A od danas, i Jim Marshall, kreator legendarnog pojačala, postao je deo legende o rock’n’rollu. U njegovu slavu, hajde da poslušamo šta je to veliki Jimi radio uz pomoć Marshall pojačala.

Zvuk koji ostaje.

1 komentar na temu “R.I.P. Jim Marshall”

  1. Nego, tek sad mi pade na pamet: puno ime Džimija Hendriksa beše James Marshall Hendrix

Komentari su onemogućeni.