Vatra je potpaljena

Danas je četrdeset prva godišnjica od smrti Jima Morrisona. Tim povodom, prisećamo se jedne od značajnijih epizoda u karijeri grupe The Doors: bio je to nastup u The Ed Sullivan Show, emisiji koja je emitovano uživo širom Amerike i u kojoj je jedan zatucani mamlaz, uz pomoć svojih poslušnih asistenata, odlučivao ko će da bude popularan u Americi, a ko neće.

Ed Sullivan je to činio u duhu najgrđe zelotske cenzure, tražeći od izvođača da menjaju tekstove svojih pesama “tako da budu prihvatljivi”, da se obuku “kako dolikuje”, da se “ponašaju uljudno” i slično tome. Od Morrisona je traženo da u pesmi “Light My Fire” stih “Girl, we cannot get much higher” bude zamenjen nekim prikladnijim. Morrison je predložio da to bude stih “Girl, you couldn’t bite my wire“. Hot smile Na kraju, fromalno se saglasio da tekst bude zamenjen dubokomisaonim stihom “Girl, we couldn’t get much better” koji se čak i ne rimuje sa ostatkom strofe, evidentno nemajući nameru da posluša.

A onda, pesma je krenula uživo, bez odlaganja, i emitovana je na nacionalnoj televiziji.

Posle je Ed Sullivan bio toliko besan da nije ni hteo da se obrati grupi direktno, nego je poslao asistenta da im kaže: “Momci, zajebali ste stvar. Mr Sullivan vas je planirao za još šest nastupa. Sad nikad više nećete nastupiti u The Ed Sullivan Show.” Na to mu je Morrison, navodno, uzvratio rečima: “Čuj, mi smo upravo nastupili u The Ed Sullivan Show!”

Beše to u septembru 1967. Repriza nastupa je ponovo emitovana, bez cenzure, u julu 1968. Naime, Sullivan je shvatio da je pogrešio i uskoro je rešio da dopusti svim bendovima da koriste reč “higher”. Legenda kaže da je upravo zato i nastala pesma “I wanna take you higher” koju su Sly & the Family Stone izveli u istoj emisiji uživo, 1968. godine.

Ed Sullivan je imao okršaje sa još muzičara, i pre i posle. Bob Dylan je odlučio da ne nastupi nakon što su tražili da menja stihove. Mick Jagger je promenio stih “Let’s spend the night together” u “Let’s spend some time together“, uz očiglednu grimasu na licu. Drugu pesmu nisu ni izveli jer su odbili da skinu sa sebe nacističke uniforme koje su u međuvremenu obukli u znak protesta zbog tretmana cenzure.