U slavu Nikole Tesle

Na današnji dan pre 156 godina, rođen je jedan od najvećih genija industrijskog doba, Nikola Tesla. O njemu je rečeno sve što je moglo da se kaže i zato neću da pišem ništa. Muka mi je od toga da pravimo fetiš od genija koji je pripadao svetu.

Umesto reči: pred vama je principijelna šema trofaznog motora, njegovog najvažnijeg dela.

motor_fein_shema

Uzgredna beleška: čudno. Nije se javila nijedna ludača (nekako uvek ispada da su to žene) koja kategorički tvrdi da je Tesla prvi otkrio Higsov bozon.

1 komentar na temu “U slavu Nikole Tesle”

  1. Sa slike ne uspevam da provalim koji je to trofazni motor, sinhroni ili asinhroni…

    Teslino najveće delo je u stvari obrtno magnetno polje; trofazno jakako. Ono je osnov rada trofaznog motora/generatora, bez obzira da li je asinhroni ili sinhroni, pa se ljudi lako “zalete” i stave znak jednakosti između ta dva. Moć obrtnog magnetnog polja (van motora/generatora) se može videti kod Teslinog jajeta.

    Posledica tog dela (obrtnog magnetnog polja) jeste drugo najveće delo – ako se tako može reći – trofazni asinhroni motor; jednostavan za korišćenje i održavanje, a “širokog opsega delovanja”. Industrija ne može bez njega, a “siromašnija” braća se u više primeraka nalaze u (skoro) svakom domu

Komentari su onemogućeni.