Srećan rođendan, gospodine Willy!

Ukoliko obavezno po prvom učitavanju igrice otkucate MERGE “”, možete se ubrojate u odabranu programersku grupu poznatu kao ‘hakeri’

Danas se suočavamo za godišnjicom objavljivanja igre Manic Miner, odnosno formalnim rođenjem minera Vilija. O čemu se radi? Vili radi u rudniku, i na početku se nalazi 20 nivoa ispod zemlje. Naš zadatak je da mu pomognemo da obavi svoj rudarski posao (sakupljanje svetlucavih džidžabidža) i stigne do izlaza, a sve to dok količina vazduha ne padne na nulu. Problem su pre svega podzemne karakondžule, zatim mesta na kojima se tlo pod nogama odronjava, kao i Vilijeva (veoma ljudska) sposobnost poginuća pri padu sa veće visine. Na početku imate tri života. Ako ih sve izgubite, počinjete sve iz početka. Jasno? Naravno. E pa, izvolite:

Prosto? Pa, ne baš. Zapravo ova igra je teža od praktično bilo koje savremene igre. Ako je nikada niste igrali, nema šanse da ne poginete već na prvom ekranu. Moja procena je da je potrebno minimum mesec dana ozbiljnog igranja (pet-šest sati dnevno) da bi se cela prešla.