Apači

Danas je 71. rođendan Hanka Marvina, legendarnog engleskog gitariste koji je svojim načinom sviranja uticao na celu generaciju muzičara. U to ime, prisećamo se jednog od najvećih izvođačkih majstorluka grupe The Shadows, pesme “Apache“:

Pesma koju ste upravo čuli nije autorski rad Shadowsa: pesmu je potpisao Jerry Lordan, ali The Shadows jesu prvi snimili i objavili pesmu, daleke 1960. godine. Priloženi snimak je iz 1969, ako je verovati naslovu. A ako vam je stalo do novijeg snimka, izvolite ovaj.

Uzgred… Primetio sam da štogod mlađi ljudi reaguju na ovu muziku sa tonom izvesnog nipodaštavanja. No, hajde, deco draga: u redu je ako vam se ta muzika ne dopada, ali nemojte suditi o njoj tako što je poredite sa visokotehnološkim egzibicionizmom današnjih gitarističkih heroja. To što su The Shadows uradili na britanskoj sceni (i ne samo tamo), pogotovo tokom prvih godina rada, od neprocenjivog je značaja. Bili su uzor većini onih koji još uvek nisu bili u stanju da pronađu svoj identitet – a postojala je užasna medijska blokada rock’n’rolla u Engleskoj, znajte i to – i upravo su The Shadows, sa Cliffom Richardom ali i bez njega, pustili duha iz boce na Ostrvu. Tek posle su došli globtroter John Mayall, useljenik Manfred Mann i nekolicina drugih koji su imali dovoljno para da putuju u Ameriku i odande donose pregršti singlića ondašnjih majstora koji sviraju rhythm’n’blues i klasični rock. Dok su stigli The Beatles, The Rolling Stones, The Yardbirds, The Animals i ostali, staza je već bila popločana.

A ispred The Shadows te 1958. godine nije bilo ni bogaze.