Jedna na dan (313): 6. februar 2013.

Još jedan stari obračun.

Ima tome možda sedam godina, ako ne i više… Toša i ja smo krenuli u foto-sesiju jedne zimske večeri. Moglo je biti petnaest ispod nule ili manje: smrzli smo se k’o idioti, a slikali smo dok su baterije dozvolile. Tada sam uslikao lokomotivu u snegu ispred železničke stanice i bila je to relativno uspešna fotka. Odavno sam rešio da napravim pandan toj fotografiji, pa se to najzad desilo tokom prethodne večeri.

Jedna na dan, 6. februar 2013: Lokomotiva

(pogledaj veću fotografiju)

Danas prostor ispred železničke stanice izgleda drugačije: udarili su neprirodnu i ne baš dekorativnu nadstrešnicu nad lokomotivom i teško je naći zgodan ugao za slikanje. U neposrednoj blizini se odnedavno nalazi česma sa pitkom vodom, pa sam otišao da naspem novu zalihu i setio se da ponesem fotoaparat. Nadao sam se da neću imati problema sa pandurima… Duga priča, ispričaću je drugom prigodom, svodi se na neku nebuloznu zabranu slikanja fasade železničke stanice – ali, baš zato nisam poneo tronožac, pa da slikam kako dolikuje. Uradio sam samo tri trostruke ekspozicije, pa se zaputio kući… Obrada se pokazala zanimljivom, mada me je mašina mučila tokom eksperimentisanja (da samo vidite kako izgleda kad 8 GB RAM nije dovoljno). Postprodukcija je bila intenzivna  na kraju sam našao rešenje u blagoj sepiji, uz kontrolisani raster na oštrim detaljima i dodatno zamućenje detalja u pozadini. U jednom času, kockice su se spojile idealno i dobio sam fotku kakvu sam hteo.

Presuda: mišn akomplišd sa zvezdicom. Camera Thumbs up Star Rešenje koje sam našao je manje-više jedino koje istovremeno rešava dinamiku u kompoziciji lokomotive i problem neatraktivnog ambijenta. Imam još dva ugla koji nisu loši, ali nisu na nivou ovog što sam dobio iz ovog kosog donjeg rakursa. S obzirom na to da su se boje raznih svetala pomešale, a loše su projektovane i upropastile su svaku mogućnost očijukanja sa bojama, to što sam otišao u monohromatski ton i nije bio neki izbor, nego nužan korak. Posebno sam zadovoljan time što sam (na jedvite jade) uspeo da kontrolišem to namensko osvetljenje lokomotive; na druge dve fotke imam pregorele komade (bez obzira na HDR) i mučio sam se da nekako rešim taj prostor…

Dobro je. Idemo dalje.