Meteor nad Uralom

Ako ste poslednja 24 sata proveli pod nekim kamenom, onda ne znate da je kamen pao i na Zemlju. Zapravo, još ne znaju da li je pao ili sasvim izgoreo u atmosferi, no fakat da je meteor padao brzinom od oko 30 maha, koja je bila dovoljna da izgori u atmosferi…

Desilo se nad Uralom, u oblasti oko Čeljabinska. Tokom jučerašnjeg dana, dok sam još pratio vesti, broj povređenih je ažuriran sa 300 na 500, pa na 790, pa na 950… Dok budete videli ovaj prilog, verovatno će ih biti prijavljeno još više. Štaviše, ima dosta povređene dece. Sad smile Rusko ministarstvo za vanredne situacije je poslalo 20.000 ljudi na teren, u raznim formacijama. Šta će na kraju saopštiti svetu, ostaje da čujemo. A videli smo dosta.

Vest možete pratiti ovde, na primer. Evo i najboljeg snimka koji sam video:

Mada, neko će reći da je ovaj snimak bolji, jer izgleda kao da meteor ide ka posmatraču:

[EDIT: nema više tog snimka – i nisam ga našao ponovo… Phui…]

Svašta nešta.

Cirkus je u tome što mnogi nisu hteli da prihvate činjenicu da ovo nema veze sa onim asteroidom; putanje ovih objekata su veoma različite. No, ne bi bilo nemoguće da se jave i pripadnici zilotske struje SPC, da nas obaveste da je to zbog toga i toga, a ne zbog onog a i onoga. Neću nešto pratiti vesti, pa molim da dopunite vest u komentaru, naiđete li na takvu.