Crveno vino (a ne crno)

Ko je mogao da pretpostavi da će da radi i danas, posle trideset godina…

Dok okolo seku vene obeležavajući Svetog Valentina, trgovačkog sveca, ja ću samo da vas podsetim da se danas obeležava i Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, vinograda, vinskih podruma i, gle čuda, vina. Danas je dan kad se vino najzad proba kao vino, a ne kao šira ili božole. E, pa ko današnjeg vina bude imao do Božića, taj je pravi gazda. Ali, to je neka druga priča: daj malo muzike na ovu stranu. Deder da se prisetimo nečeg od najboljeg što su belci uspeli da sklope u procesu kupovine reggae ritma.

U vreme kad je ova pesma bila aktuelna, ja sam svoju lojalnost muzici koju volim iskazivao kupovinom nosača zvuka. Nešto se nisam hvatao za UB40: oni su mi ostali po volji samo kao zvučni entitet u disko-klubovima i na radiju. Meni je to bilo dosta Just kidding

Megahit “Red Red Wine” me, simbolično, podseća na prastaru tezu o tome da razne pesme sazrevaju različito, baš kao i vino. I kao što neko flaširano vino moraš popiti u određenom roku, inače će ciknuti, tako i neke pesme treba da prežvaćeš u nekom roku. Da me pitaš kako je moguće da ovako trivijalan pesmičuljak i danas uspeva da zvuči ovako sveže i optimistično, ne bih znao šta da ti kažem. Čudno i osvežavajuće otkriće, moram priznati.

Volite li ovu pesmu?