Nadmoć

Grupa Muse je u četvrtak objavila novi spot za numeru “Supremacy” sa svog jesenašnjeg albuma 2nd Law (2012). Skrećem pažnju na samu pesmu, koja inače otvara aktuelni album, ali i na ovaj video rad.

Slušaj glasno.

Muse je, izvesno, autorski najznačajnija grupa na britanskoj sceni u poslednjih nekoliko godina. Nastavili su tamo gde su mnogi pre njih stali, nalazeći neki novi oblik energije koji je kanalisan u odlično spakovanu, izuzetno kompaktnu muziku. Naglašavam kompaktnost: toliku količinu muzike u tako ograničenom prostoru aranžmana može da napravi samo neko sa veoma natprosečnim mentalnim i kreativnim kapacitetom.

Jedna reč za moju generaciju, pogotovo one pojedince koji su ostali beznadežno zaglavljeni u ranim osamdesetim, uz muziku namenjenu srednjoškolcima. Izvinite, ali muzika se ipak desila i posle Whitesnake, Bon Jovi i Guns’n’Roses. Mnogo muzike. Mnogo zrelije muzike, ako me razumete. Ima je toliko da ne znam kako ćete nadoknaditi rupu od trideset godina koju ste sami stvorili u svojoj tzv. ljubavi prema popularnoj muzici. Možda bi bilo bolje da ne pokušavate, nego uskočite u neki voz koji se kreće: istraživanje opusa grupe Muse je dobro mesto da uhvatite taj korak.

I reč za malo mlađe, one koji su potpali pod uticaj prakse američkih medija da o nečemu govore isključivo nakon što nađu nekakvu odrednicu u nekoj od površnih klasifikacija popularne muzike. Mislim da je vreme da se prestane sa upotrebom reči “alternative” u opisivanju stila rada grupa poput ove. Ovo je odavno mainstream. Ako vam se ne sviđa, odeljak za putnike zalutalih (i odavno zaustavljenih) vozova je u suterenu.

Izvinite na grubim rečima. Bolje je ako neprijatna istina malo zaboli, jer isceljenje dolazi brže.