Vikend bioskop: Zabava

Tandem Selers-Edvards.

Ovaj neponovljivi duet je svakako najpoznatiji po serijalu filmova o (višem) inspektoru Žaku Kluzou. No, film koji vam preporučujemo nije iz tog serijala, ali obećava nezaboravan humor. Pardon, nezaboravnu zabavu.

Originalni naziv: The Party
Godina izdanja: 1968.
Reditelj: Blake Edwards
Glavne uloge: Peter Sellers i drugi
Trajanje: 99 minuta

Komedija gega i komedija situacije nastale iz komedije karaktera. Ovde je sve to začinjeno mešavinom kultura. Piter svakako briljira u ulozi Indijca u Holivudu, željnog svetske glumačke slave, očaranog svetom i kulturom u koju je došao. Trapav, zbunjen i opčinjen, ali dobrodušan i naivan.

Zbog greške koju je napravio tokom snimanja filma, biva otpušten. Ali umesto otkaza, dobija pozivnicu za zabavu. Od prve do poslednje scene Piter je jedini glavni glumac u filmu; kompletna radnja se “vrti” oko lika kojeg glumi, a sve ostale uloge su sporedne. Dijaloga ima taman toliko da začini geg i mimiku.

I mada se može usko posmatrati samo kao komedija, ovaj film predstavlja mnogo više od toga. Dovoljno je videti na šta liči zabava pre uklanjanja šara sa slona i za vreme pranja slona. Uštogljeno, pijano, uceni sklono društvo biva zamenjeno ludilo u vodi i sapunici.

Za ovih četrdesetpet godina od snimanja “Zabave” promenili su se svetski standardi komedije (ah, ti sitkomi), ali birdie-num-num ostaje u vrhu.

2 komentara na temu “Vikend bioskop: Zabava”

  1. Nezaboravne scene sa pijanim konobarom, “sređivenjem” toaleta, a fascinantna je grupa muzičara koji sviraju za svoju dušu i uopšte ih ne dotiču situacije u kojima najpre gosti a zatim i oni sami padaju u bazen koji se otvara ispod poda u režiji glavnog glumca… naravno facinantna je i kuća kao arhitektonsko rešenje, ali zanimljive kuće po filmovima su zasebna tema. (((:

  2. Dovoljno je da ga neko pomene, odmah mi se javlja osmeh. Brdi nam nam.

Komentari su onemogućeni.