Музика за поподне: лажура

У канадској терминологији, ноћ три пса је таква страобална зимоћа, да никакве кабанице, ћебад и остало не помажу, него се човек покрије са три пса, да га греју. Зашто би неки рокери свој бенд назвали тако, немам појма.

А назвали су га. Ако су лагали мене…

За разлику од разних великана које споменемо и по више пута пре него што им дојади да се прегањају са шефовима шоу бизниса (па оду на тзв. Боље Место), ови Канађани су, како их памтим, остали скромни. Ниједном не знам име, не знам ко је на њих утицао, на кога су они утицали, можда на комшилук… и није ми ни битно.

Упознали смо се, како је ред, у гимназији. Мене су штогод плашили да је та гимназија онолико строжа од основне, да нема трте мрте… кад оно, од првог дана, за сваки одмор се из озвучења двориштем орила рок музика, и то одлична. Трештали су Цепелини, Дилан седео у шатору, Кинкси зазивали мајмуноликог, Дубокопурпурни пушили на води, навраћао и неки неандерталац,  а и лепо ми је мама рекла да не долазим

Једино што од њих знам а да нису одсвирали, је једна изјава да њих “не занима никакав музички израз, уметност и тако то, него да правимо музику и поштено урадимо посао”. Ове мајсторе за извођење музичких радова није покрила помрчина; многи их још памте и знају њихове ствари, мада исто немају појма о њима. Ево, по попису имам петнаестак њихових песама на плејлисти, мало ли је.

Како судбина хоће, њихове најбоље песме нису толико популарне. Једна је ова о лажури, а друга је можда најбоља љубавна песма лета 1971, “Једночлани оркестар” (“One man band”, или како је то неки љубитељ скратио на таблицама својих кола, “1MAN B&“), од које ни не постоји видео снимак, гледа се омот синглице. Као што сам га и ја гледао, онолико пута, само су на нашем били неки шарпланинци, комада три. Ту сам песму вртео толико пута да је и сад знам напамет, а немам појма шта је било на бе страни.

Приликом снимања овог чланка нису злостављане животиње, ни Гугао ни Википедија. Ако за четрдесетак година нисам сазнао како се момци зову, не треба ни сад да знам. Доста ми је да их слушам кад ми се слуша.