Piknik pokraj Saturnovih prstenova°

Nije nikakav piknik, ali nije ni šala: dobro osmotrite ove slike. Pre bilo kog komentara, molim da primetite: to su sve prave slike. Fotografije: ni piksel nije dodat. Jedino veštačko u ovom filmu su efekti animacije i kretanja po dalekim prostorima, što je izvedeno iz gotovih fotografija, ali to je sve.

Reč je o neobičnom projektu o kome detalji zvuče suviše dobro: sa namerom da se napravi vrhunski IMAX materijal (4k film – trenutno najjača standardna rezolucija za bioskope), lik po imenu Stephen van Vuuren je pokrenuo poziv na Kickstarteru za finansiranje filma i snimanja simfonijske muzike koja će da prati slike. A izvorni materijal, videli ste već: fotografije iz svemira. Preko milion fotografija, tačnije…

Ne samo da je traženi budžet nedavno dostignut i čestito prestignut (što je znak buduće velike potražnje), nego se čak okupila ekipa dobrovoljaca da pomogne “gde god zatreba”. Najvažniju ulogu su odigrali tzv image proccessors – ljudi koji su donirali svoje vreme i vreme procesora svojih računara da obrade fotografije u antičkom, ali besprekorno efikasnom metodu foto-animacije.

Više detalja o svemu: pogledajte ovde, ovde, ajde-de, i ovde.

A šlag na tortu je činjenica da je ovaj rad posvećen poznatim vizionarima putovanja u svemir: naučniku Karlu Saganu i umetniku Stenliju Kjubriku. Kapa dole.

Što se nas tiče, dok čekamo neku priliku da gledamo film u pinoj 4k rezoluciji, skrećem vam pažnju na to da je i ova varijacija trejlera data u opciji 4K slike. Pa, ako imate kakav monitor, televizor ili kako se već zove sprava koja može da pruži sliku dimenzija 3840×2160 tačaka, a vi prebacite sliku na tu meru…

 

______
° Naravno, naslov je parafraza romana “Piknik pokraj puta“, remek-dela koje su napisala braća Strugacki. Po tom romanu je snimljen film… Znate li koji? I molim, bez zavirivanja.

2 komentara na temu “Piknik pokraj Saturnovih prstenova°”

  1. Tri minute istinskog uživanja!

    A ono što bi trebalo da napravi pravu revoluciju u astronomskoj fotografiji i otvori nam posve nove vidike još uvek putuje ali ne ka orbiti Zemlje već bliže Suncu (četiri puta dalje nego što je Mesec udaljen od Zemlje). Svemirski teleskop Geja će, kad se ‘usidri’ kod tačke koju je astronom Lagranž locirao još u XVIII veku, imati najbistriji pogled ka ostatku svemira.

    I sad nešto što me je jutros raz(s)nežilo a ovozemaljsko je:
    http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/430219/Kao-da-ovaj-covek-besciljno-hoda-u-snegu-Onda-se-malo-odmaknete-i-Neverovatno

Komentari su onemogućeni.