Savremena arhitektura

Savremena arhitektura

O današnjoj fotografiji Marija kaže:

Naziv ove fotografije je naziv teme na koju je ona bila odgovor na ovogodišnjem takmičenju “24 sata FotoFiniš” u Nišu. Od strane žirija bila je ocenjena kao najbolja na zadatu temu. Naziv koji bih joj ja dala svakako je “Čemu ovo služi, a uz to i ne radi”, pošto ove pokretne stepenice u niškom tržnom centru nisu radile, ali su svakako bile bliže lokalima od ostalih, pa su korišćene kao “obične”.

Njen nastanak mogao bi da kumuje trećem nazivu “Pobediti strah”. Naime čitavo takmičenje za mene bilo je izazov da pobedim svoj strah od ulične fotografije ili, preciznije, neprijatnih reakcija ljudi na fotografe.

Na startu takmičenja, kada sam isčitala teme, videla sam jednu koja je bila i na kvalifikacijama za takmičenje i zadala mi najviše muka “SAVREMENA ARHITEKTURA”. Ovo iz razloga što arhitektura nije na spisku onoga što strastveno i često fotografišem, a savremena pogotovu. Zato sam se uputila ka centru i pitala gde ima savremenijih zgrada, ušla u tržni centar i kružila unutra prilično vremena dok nisam našla dovoljno prihvatljivih kadrova. Trebalo je tu temu eliminisati prvu. Onda sam ugledala te “nepokretne” stepenice i čekala da neko prođe tuda. Čekanje se na kraju isplatilo.