Crveni balon (zvukom)

Ova godina je baš loše krenula, na muzičkom nebu baš ništa preterano interesantno. Valjda muzičari hvataju zalet, u najavi je nekoliko finih stvari. A, po običaju, sledi i neko prijatno iznenađenje. Zbog toga tumaram po ćoškovima i pronalazim pesme na koje se odavno uhvatila prašina i potpuno su zaboravljene.

Davne 1963. godine muzički svet se potpuno promenio. Na Ostrvu je počelo ludijanje za Bitlsima koji su te godine izbacili dva albuma i polako postajali atrakcija, a stvari su se odvijale velikom brzinom. Pošto je Britanija a i dobar deo Evrope već pao na kolena, sve je bilo spremno za osvajanje najvećeg tržišta, Amerike.

Neko je to promućurno nazvao “Britanskom invazijom”. Ja bih ustvrdio da je to bila muzička revolucija! 🙂

U januaru 1964. godine na vrhu engleske top liste šepurila se ”I Want to Hold Your Hand”, a za mesec dana će Bitlsi doći u Ameriku i pokoriti je. A onda je, tačnije 18. januara, na prvo mesto liste dospela pesma “Glad All Over”. Bila je to prva singlica grupe The Dave Clark Five koja se prodala u preko milion komada.

Od tog trenutka su stvari krenule da se odvijaju jako dobro. Posle Bitlsa, oni su bili druga engleska grupa koja je pozvana u “Ed Sullivan Show”, a Amerikanci su prosto pošandrcali i za njima. U narednih šest godina, sve do svog raspuštanja, The Dave Clark Five su imali jedanaest turneja po Americi, sedamnaest pesama u top 40, i osam u top 10. Ovakvom statistikom se malo ko može pohvaliti.

Zašto je ova grupa na neki način marginalizovana i relativno kratko trajala? Odgovor je poprilično jednostavan – Dave Clark je bio tvrdoglav. Iako su imali odlične pesme, neuobičajenu postavu sa saksofonom i vrhunski scenski nastup, nisu želeli da se menjaju. Dos su se Bitlsi & ostali razvijali i menjali svoju muziku, Dave Clark i ekipa su svirali “istu pesmu”. Ono što su dobro uradili, sami su producirali svoju muziku, što je u to vreme bila retkost, pa su zaradili poprilične količinu zelembaća.

Po raspadu grupe, Dave Clark je novce uložio u muzički biznis. Kupio je prava za kultnu emisiju “Ready Steady Go!” i ostao u tom poslu do današnjih dana.

Mogao sam da odaberem bilo koju njihovu pesmu za ovaj post i ne bih pogrešio. “Red Balloon” je danas na meniju iz sentimentalnih razloga – to je drugi singl koji sam kupio. Eno ga, u kutiji, u žutom omotu.

Skuplja prašinu. 🙁