Reci "Raj"

Biti dete slavnih roditelja može da bude Božiji dar ili prokletstvo. Svakodnevno smo svedoci pisanja tabloidnih medija, ne samo kod nas već i u celom svetu, o raznim sranjima koje razmažena deca prave svojim slavnim roditeljima. Malo se to napumpa, ponekad i previše, pa se onda obično zatrpa i pusti da vreme učini svoje i sve se zaboravi… Uz malu pomoć novca, moćnih prijatelja, veza & vezica sve legne na svoje mesto. Ali ne uvek.

Pametnija deca vešto izbegavaju utabanu i poznatu šemu pa se najčešće opredeljuju da u životu budu sasvim nešto drugo od onoga što su im bili roditelji.

Neki ostanu tvrdoglavi, pa se upornim radom & talentom koji nose u genima nametnu kao vrednost sama po sebi.

Stvarno, kada bolje razmislim, čime bih se bavio u životu da mi je otac Johnny Cash? 🙂

Rosanne Cash se celi svoj život borila da pokaže & dokaže da nije samo “najstarija ćerka Johnnya Casha” već rasna kantautorka raskošnog talenta koja, itekako, ima šta da kaže svojim pesmama. Oni koji su imali sluha da to čuju, znaju to već godinama.

Neskromno priznajem da sam ja jedan od njih. Hot smile

Prošlog leta, u neformalnoj prepisci se razvila diskusija oko jedne pesme koju je što Rosanne ispevala svom ocu. I otpevala ju je sa svojim ocem. I, još od tada, čuči u uglu i čeka. Ne zato što sam lenj da napišem nešto o tome, već zato što postoji i sasvim druga verzija iste pesme koja je, svojim zvukom, stavlja u potpuno drugačiji kontekst. I ne znam koja je verzija bolja. A i zato što imam ćerku, pa znam kako je sa njima… A to je teško opisati & prepričati.  Zato, neka se krčka i dalje…

Na poslednji album, The River & the Thread (2014) čekalo se više od sedam godina. Sama Rosanne objašnjava da je htela da obiđe mesta odrastanja svoga oca i da tu nađe inspiraciju. I našla ju je. Njene pesme su i dalje refleksivne i teraju na razmišljanje, duboko su ukorenjene u tradiciju i vrednosti provincije. No, to ni malo ne smeta. Izgleda da smo se svi, uzgred, malo pogubili i izgubili kompas, pa nije zgoreg da se vratimo tamo gde pripadamo, shvatajući da su jednostavne stvari one prave.

Imate li šta protiv?

Revelation, što bi rekla jedna mudra knjiga. Nerd smile