Đubre

Kaže ekipa s Exita da nam ove godine dovode Suede. Lepo, lepo…

Bile su rane devedesete i svet je trpeo najezdu acid house zvuka. Budućnost muzike je izgledala crna žuta – svuda smajliji okačeni o kajle, uz obavezne kožne gaće. Čak je i tradicionalni britanski rok bio uvijen u zvuke ritam mašine kroz Madchester pokret.

U takvoj klimi pojavila se grupica momaka iz Londona, sa karakterističnim vokalima Bretta Andersona i tvrdim, ali opet melodičnim zvukom gitare Bernarda Butlera (čovek koji je uvek navodio Johnnyja Marra kao svoj jedini uzor, i znao da svira po sluhu bukvalno sve pesme Smithsa). Njihov prvi studijski album iz 1993. godine, nazvan jednostavno po imenu benda, do današnjeg dana je ostao najprodavaniji debitantski album u istoriji britanske muzike.

Na žalost, već na snimanju drugog albuma, “Dog Man Star” Anderson i Butler se razlaze i bend je prinuđen da potraži novog gitaristu. Uskače Richard Oakes, tada sedamnaestogodišnjak, koji se između ostalih kandidata probio tako što je poslao demo kasetu klubu obožavalaca benda, i Suede nastavljaju s manje-više uspeha narednih par godina, sve do konačnog razlaza 2003. godine. Početkom 2010. ponovo se privremeno okupljaju radi jedne humanitarne svirke, ali ponešeni entuzijazmom publike odlučuju da nastave – svirali su sporadično po festivalima i u međuvremenu radili na prvom studijskom albumu posle 11 godina, “Bloodsports”, koji je izašao prošle godine i bio odlično primljen od strane kritike i slušalaca.

Današnja pesma preuzeta je s albuma “Coming Up” iz 1996. godine.