Struja

Ne desi se tako često da prva pesma koju grupa napiše postane hit. Još ređe da je snimi u čak tri različite verzije pre no što završi na albumu.

Interesantna neka pesma, a? Nerd smile

Pesmu “Electricity” su Andy McCluskey & Paul Humphreys napisali još kao klinci, iz zezanja. Par godina posle toga, sa iskustvom sviranja u nekoliko bendova iza sebe, rešili su da zajednički okušaju sreću u muzičkom biznisu kao elektro pop duo neobičnog imena Orchestral Manoeuvres in the Dark.

Skoknuli su do kućnog studija svog drugara koji se sastojao od četvorokanalnog magnetofona i snimili ovu savršenu & neodoljivu pesmu.

Koliko para, toliko i muzike. Originalna verzija je toliko jednostavna i ogoljena da uopšte ne sadrži sintetičke zvuke. Usnimljeni su samo ritam mašina, bas gitara, klavir-igračka & vokali. Mančesterska nezavisna kompanija Factory, poznata po prepoznatljivom zvuku i specifičnom imidžu izvođača koji su snimali za nju (najpoznatiji su Joy Division) bila je oduševljena, pa je ubrzo izdata kao singl, u maju 1979. godine.

Prvo singl, onda album: tako je to nekad išloPopularnost grupe je brzo počela da raste, što je privuklo pažnju većih i ozbiljnijih izdavača. OMD su ekspresno potpisali ugovor sa kompanijom Virgin, remiksovali pesmu i ponovo je izdali kao singl u septembru iste godine. Iako se radilo o mnogo boljem snimku, oni i dalje nisu bili zadovoljni. U to vreme radili su na svom prvom albumu i želeli su da je urade još bolje. Treća, definitivna verzija, koja se našla na albumu (1980), zvuči identično kao i ovaj klip.

I danas, posle toliko godina, kada mi neko pomene struju, odmah mi u glavi zasvira tema na klaviru iz ove pesme. Davno sam se navukao, šta da radim, sem da širim dalje… Who me?

Komentari su onemogućeni.