Jesu l’ ovo ženske gaće?

Čitaoci koji redovno prate ovu rubriku prisetiće se kako sam pisao hvalospeve o muzičkom umeću & nadarenosti mlađanog JR Augusta. I tako stigao do Zaboka. Da citiram samog sebe:

What the fuck is Zabok, pomislim. A Gugao, kao da čita moje misli, izbaci rezultat: vukojebina sa manje od devet tisuća duša u Zagorju, za koju i najveći deo Hrvata ne zna da postoji, a kamoli Srbi.

Na pljuckomet od Zaboka nalazi se Grabovec, selo sa “dvesto kućanstava & oko šesto pedeset stanovnika”.

U njemu se rodio Tomislav Goluban, a ženske gaće iz naslova su samo tu da vas namame da čitate dalje. Smile with tongue out

Tomislav Goluban (Grabrovec, grad Zabok), djeluje i živi u Hrvatskom Zagorju. Usnu harmoniku je počeo svirati inspiriran zvucima longplejke: Sonny Terry – Wizard of the Harmonica. Tijekom godina Goluban je “izbrusio” svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe. Spoj američke glazbe i njene ukorijenjenosti u domaću zagorsku deltu istaknuta je u imenu njegova pratećeg sastava Little Pigeon’s ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba) gdje nadimak Little Pigeon proizlazi iz engleskog prijevoda njegova prezimena dok je začudan spoj ForHill (Zagorje) nastao u veseloj i slobodnoj igri engleskim riječima for (za) i hill (gora). Upravo takva je i Golubanova autorska glazba koja kroz Zagorje teče kao pritok rijeke Mississippi, nastojeći spojiti naizgled nespojivo – zagorsku popevku i američku blues glazbu.

Tomislav Goluban - Med bregi (2012)“Jedna pura, dva pandura” je zagorska brojalica poznata širom Jugoslavije iz kultnog filma Breza (1967) reditelja Ante Babaje. A ako preslušate nešto od Golubanove muzike lako ćete se uveriti da je on virtouz na usnoj harmonici i čovek prepun ideja. Često sarađuje sa najeminentnijim hrvatskim muzičarima, pa nije slučajno to što se Tamara Obrovac zadesila na ovom snimku. Goluban iza sebe ima pet studijskih albuma i puno međunarodnih nagrada u sviranju usne harmonike.

Ono što svira je zabavno, moderno & zvuči svetski. Malo je takvih na brdovitom Balkanu, pa preporučujem upuštanje u ovu muzičku pustolovinu.

Verujte mi na reč, isplati se.

Komentari su onemogućeni.