A može li se ubiti Toyota?

Verujemo da su mnogi među vama već gledali ovo, ali ne mari: ovaj prilog iz kultne TV emisije Top Gear vredi pogledati opet.

Zadatak je formulisan jednostavno: Jeremy Clarkson će pokušati da uništi Toyota kamionet. Nakon svakog pokušaja, dozvoljeno je da automehaničar interveniše, ali pod uslovom da ne koristi nikakve rezervne delove i da koristi isključivo osnovni alat koji bi svako trebalo da ima u svom autu.

Zadatak se pokazao kao težak.

Teško je suditi, ako je to uopšte moguće, koliko podmetanja ima ovde. Clarkson je od sebe izgradio sliku beskompromisnog, nekonvencionalnog, na mahove drskog i bezobraznog, ali svakako dobro fokusiranog komentatora automobilske tehnologije, pri čemu i vrapci znaju da će se duplo ostrviti na svakog ko pokuša da ga podmiti u smeru “malčice pozitivnijeg” mišljenja o nekom automobilu. Njegov uticaj je toliki da kompanije skupo plaćaju brojne pokušaje teškog kompromitovanja tog ludaka, ne bi li izazvali da ga BBC otera sa svojih udarnih (i bilo kojih) termina.

I ništa.

Poznato je Clarksonovo mišljenje o malezijskim automobilima: ovu Kelisu je uništio o svom trošku, nakon što je BBC odbio da plati uništenje “novog auta”. Jugo je napucao iz tenka nakon što nije mogao da otvori prozor, pa vrata (zvuči li poznato?) – ništa što svaki čestit domaćin ne bi i sam uradio na putu iskustva sa rečenim automobilom (znamo neke kandidate). Sve u svemu, moglo bi biti da je namera sa ovim Toyota kamionetom bila iskrena, a snimak, može biti, bez lažnih elemenata.

Ko će ga znati.