Svi zajedno

Come on people now
Smile on your brother
Everybody get together
Try to love one another
Right now

U prepisci sa prijateljima iz raznih država primetio sam da su svi loše volje. Bilo da su se problemi izražavali u kunama, konvertibilnim markama, dinarima ili eurima, bili su slični. Svodili su se na jednostavno pitanje: Kako preteći u ova loša vremena?

Kada god se ovo desi, odmah se prihvatim neke muzike s kraja šezdesetih i odlutam među hipike u nadi da ću bar na kratko da zaboravim na svakodnevne brige. Uzgred popljujem sve svoje neoliberalne kolege & njihove ekonomske teorije koje pojednica (lažno) slave kao centar svega. Oni nisu savladali osnovnu životnu lekciju: Samoća ubija, i to vrlo efikasno! Brže nego što to rade ekonomske ubice.

Get Together” je jedna od neoficijelnih himni hipi pokreta. Pesma poziva na mir & zajedništvo jer je to jedini pravi izbor za sve ljude, a imala je čudan put.

The YoungbloodsNapisao ju je Dino Valenti još davne 1963. godine. Njena univerzalna poruka podstakla je mnoge muzičare da je snime i izvode, ali su je tek mlađani The Youngbloods odenuli u pravo ruho i učinili popularnom. Interesantan podatak veli da Valentijeva matična grupa Quicksilver Messanger Service, koja je svojevremeno žarira & palila San Franciskom i okolinom, nikada nije snimila tu pesmu.

Kada je država ukapirala da su se hipici oteli kontroli više nego što je trebalo, nisu sedeli skrštenih ruku. Vođe & ideolozi pokreta su brzo uvučeni u njenu mašineriju i tako na “mek” način postali njeni poslušni delovi.

Posledice te kuhinje kusamo danas.

Samuraji na ovom mestu, koliko mogu, zajedno pokušavaju da održe iskru koja je davno počela da tinja. Čekajući novi potop.