Utovar nedeljom, 8. februar

– A kolike su mu dimenzije?
– Ama kakve dimenzije, bre, bate, ovo ti je čis’ bakar, nema tu ništa dimenzije!

Kao što svaki pijačni mufljuz zna, mušteriju treba obrlatiti i pričati joj ono što hoće da čuje. Ili bar ono što je dosad prolazilo. U samousluzi, ili kad pazarite preko mreže, nema ko da vas obrlati osim onog što piše. Čitate li vi to?Sitna slova

E, da čitate, čudom biste se čudili. Našli biste da postoji sir bez mleka, prehrambeni ekvivalent eksera od plastelina. Našli biste da čokolada više ne mora da sadrži kakao. Da so nije isključivo natrijum hlorid, može i kalijum hlorid, nema veze što je otrovan. Da suvi vrat ne mora da bude suv. Da ručni alat ne mora da bude od čelika (što, istina, ne piše, ali pokušajte magnetom, ili sačekajte da se skine hrom pa da proviri žuti metal).

A onda se zapitajte zašto je sve to štampano tako sitnim slovima. Zašto više ne kaže koliko posto čega ima. Zašto više ne mora da piše zemlja porekla. Uostalom, nije vaše da pitate šta kupujete, nego da ćutite, platite i odnesete. A posle, ako vam nešto bude, ko vam je kriv. Lepo je pisalo. Postoji jedna vera koja tvrdi da je greh prevariti slepog. Za okate ne kažu ništa.

To je za ono što platite. A za ono što dobijate džabe kad vas zovu telefonom jer su vas izvukli, to oni sigurno rade zato što su mekog srca pa eto rešili da vas obraduju. To nije uračunato u cenu ničega, to oni iz svog džepa.

U međuvremenu, ne možemo da se otmemo utisku da izigravanje specifikacije više nije monopol robe: to je odavno prešlo u domen medija. Ukoliko obratite pažnju, a dovoljno je onoliko nepročišćenih informacija koliko do vas stigne čak i ako ne pratite medijske sadržaje svakodnevno (engr. na dnevnoj bazi), izvesno je da ćete primetiti neke pomalo neočekivane paralele…

Guzica!Evo primera. Postoji u medijskoj sferi sveta neka ženetina koja je poznata po tome što je poznata. Baš tako kako mislite da ste razumeli: to je osoba bez svojstava koja je iskoristila priliku da dobro naplati kontakte sa TV producentima na vrhu i da ceo svoj život pretvori u reality show (ne, ne prevodite ovo kao “prikaz stvarnosti”, jer reč je o svemu što stvarnost nije). Atributi dotične žene su, onako, trivijalni: lepuškasto lice koje odaje srednjeazijsko poreklo, telo blisko idealu afričkog arhetipa lepote (dupe četiri broja veće od ostatka tela), glupa k’o noć i pravilno upravljana od strane odličnih producenata tako da svoju popularnost permanentno održava metodom “nema dobre i loše reputacije – postoji samo reputacija”. Zbog toga svaka zamlata koja je sklona praćenju beskorisnih znanja može da sigurno da svakog dana sazna ponešto o Kim i njenoj familiji, nema veze koliko je to trivijalno i glupo: važno da popunjava medijski prostor. Apsolutno je nebitno to što nju niko ne shvata ozbiljno. Njoj je lepo jer zarađuje od sponzora, medijskim mogulima lepo jer popunjava vreme na televiziji i na veb-portalima, a vladarima sveta je obaška lepo jer to skreće pažnju sa onog što ti vladari zaista rade svetu.

SlinaE sad… Postoji u medijskoj sferi Srbije neki lik koji je poznat po tome što je poznat. Baš tako kako mislite da ste razumeli: to je osoba bez svojstava koja je iskoristila priliku da dobro naplati kontakte sa političkim igračima na vrhu i da ceo svoj život pretvori u reality show (da, prevodite ovo kao “prikaz stvarnosti”, jer je reč o svemu što ne biste hteli da se dešava, ali se dešava). Atributi dotičnog lika su, onako, trivijalni: uredno podšišan, sa cvikerima koji daju utisak da je reč o akademcu, pozitura bliska idealu poslušnog sitnog političara (izrazito velika veština izgovaranja naučenih reči, bez potrebe da ih razume), glup k’o noć i pravilno upravljan od strane odličnih političkih scenarista tako da svoju popularnost održava metodom “nema dobre i loše reputacije – postoji samo reputacija”. Zbog toga svaka zamlata koja je sklona praćenju beskorisnih znanja može sigurno da sazna poneki razlog što Neša Slina zaslužuje svoj dekorat doktorat, nema veze koliko je to trivijalno i glupo: važno da popunjava medijski prostor. Apsolutno je nebitno to što njega niko ne shvata ozbiljno. Njemu je lepo, jer ispunjava želje svog patrona, medijskim mogulima je lepo jer su najzad dobili pravo objašnjenje zašto 60.000 Albanaca sa Kosova želi pasoš Republike Srbije, a njegovom patronu je obaška lepo jer to skreće pažnju sa onog što taj patron zaista radi svojoj zemlji.

Neka cveta hiljadu cvetova. Neka se proda hiljadu televizora koji mogu da emituju samo pinkoidne programe.

Tvoji su kapci teški… Tvoji su kapci teški… Ti spavaš…. ti sada spavaš… E, tako…

A sad smisli tekst ispod ove slike.

Fali nam tekst za ovu sliku

[ovde tekst]

Smejali ste se, a sad više nije smešno. Pretskazanje Tarabića se ostvarilo: došli su Žuti i popili Moravac… Moravu…

Žuti

Ljudožderi...Razgovaraju ljudožderi.

– Pojeo sam nekog Engleza prošle nedelje – veli jedan – mali, žgoljav, kao đon od cipele. Još uvek me stomak boli!

A drugi reče: – Ja sam pojeo nekog Amerikanca. Debeo, masan, debeloguz, sav mekan. Fuj! Još me muči proliv! Dođe mi da pređem u vegetarijance!

– A ja sam prošao baš dobro – reče treći – i to preko svakog očekivanja. Posebna vrsta: balkanski političar! Divota jedna! Počneš od glave, a ono gomila putera! Dođeš do kičme, a nema kostiju, sve sama hrskavica! A tek guzica! Unutra sam našao još petoro!

Nije vam jasno ono o dimenzijama, ispod naslova? Oh, pa dobro…

Šefova definicija pustolovine počiva na manjku planiranja. I tako je. Koliko ste samo avantura pregrmeli upravo zato što niste ni mogli da planirate. Da ste bar pola onog što vas čeka znali unapred, ne biste ni počinjali. Pustolovina je gradnja kuće, otvaranje firme, zatvaranje firme, naizgled sitna popravka u kupatilu…

Pustolovina

Dugo ti je i traj’o! (1)

Dugo ti je i traj'o!

Ovo je video već ceo internet, možete i vi.

Arheologija

ViagraOna ga ujutru pita:
– Dragi, da bi hteo da spremim za doručak omlet sa šunkom? Pa da onda popijemo kaficu?

– Ne… To je zbog vijagre… Stvarno sam zbog te vijagre sav apetit izgubio…

Kad je došlo vrijeme ručka:
– Dušo, mogu da nam začas spremim supu i da ispohujem ono meso, da izdinstam grašak…
– Ne… Vijagra… Zbog nje sam baš izgubio apetit…

Kad je došlo vrijeme večere:
– Dušo, da nam začas spremim sendviče sa dimljenim lososom i sirom?
– Ne… Ta vijagra… zaista nemam apetita otkad sam uzeo vijagru…
– Pa dobro, čoveče! Za tebe me baš briga, ja umirem od gladi! Silazi već jednom s mene!

‘Ladno! Valja čajove da pijete!

Čajovi!

(A usput, ne zaboravite da dopunite zalihe kečapa.)

Kada pogrešan čovek koristi prava sredstva,
prava sredstva deluju u pogrešnom pravcu.

Seća li se ko Alana Wattsa? Beše to jedan kontroverzan filozof koji je delovao u vreme kada je svet tragao za novim paradigmama. Njegove konstrukcije zapadnog zen-budizma nisu uspele, jer je propagirao nešto što kapitalizam nije mogao da svari. Ali koliko god delovalo neostvarivo ili čak neozbiljno to o čemu je Watts govorio, na kraju bi moglo da se ispostavi da je bio u pravu. Evo jednog malog traktata o tome šta to nije u redu sa svetom. A vi slobodno prihvatite, odbacite ili nastavite sa kretanjem: vaše zadržavanje svakako neće promeniti svet. A da li će promeniti vas? Neće ni to. Ali svejedno.

Četrdeset pet godina je prošlo od ovog zapisa. I ništa se nije popravilo. Mislite o tome.

Dugo ti je i traj’o! (2)

Dugo ti je i traj'o!

SotonaJedan tekst za čitanje, zabavu, prs’ na čelo i, ako zaista nije previše da tražimo od vas, ne za razmišljanje nego za naravoučenije o tome da li je ikada trebalo puštati reprize serija Boli me život, Smešni ljudi, Porodična vlaga, Stižu dolapi, Bela Lada i ostalje baljezgarije S. Pavića: Ivana Nešić – Sedam dokaza da je Emilija Popadić Sotona.

5. Njen odnos prema potomstvu

Jedino što Emilija prezire više od svog braka i muža su – njena nevaspitana i neuspešna deca.

“Vidiš ja sam sve učinila za svoju decu. Učila sam ih kako da žive, šta je dobro, šta je pametno, a sada ispada da sam ih hranila bunikom.”

Dobro učenje uključuje, ali se ne ograničava na: rasturanje Bobine veze, savetovanje Violeti da besomučno laže partnera ako misli da se uda za njega, polaganje prava na imovinu svoje punoletne dece, pronalaženje veze za upis na fakultet i da vas ne zamaram dalje…

(Via)

Balkanski smisao za uklanjanje starog da bi došlo novo je uvek skopčan sa raznim rizicima.

Samo da popusti malo...

A što se tiče zimskog maratona, i koliko je ko kila izgubio a baš vama se zalomilo da ih nađete… strpite se malo. Sa’će proleće, samo što nije. Nije sve u mesu.

Jagode

Prijatan vam ručak, s pogledom na kasno proleće, ono kad zamirišu jagode sa ukusom i mirosom jagoda.