Potopljena palata

2016-04-01_cisterna_640

Veća fotografija je ovde. Ovo što vidite i naslov koji ste već pročitali lako mogu da vas pripreme za medijsku manipulaciju, jer ja sad mogu da složim priču… koje ću vas poštedeti. Termin “potopljena palata” je samo nadimak za ovu podzemnu cisternu za vodu, izgrađenu u šestom veku nove ere u gradu koji se nekad zvao Konstantinopolj i koji je, izvesno, bio najnaprednije stecište komunalne tehnike onog doba. Jer cisterne su se gradile svuda, ali samo tamo su izgledale nalik ovoj. A ova je najbolje sačuvana i u današnjem Istanbulu nazivaju Yerebatan Sarnıcı, što je u prevodu doslovno znači “podzemna cisterna”; ostatak sveta ovo čudo naziva “cisterna bazilika“.

Ovu cisternu je 532. godine naručio car Justinijan, vladar Istočnog carstva, za potrebe velike carske palate i okolne logistike. Dimenzije cisterne su 140×70 metara, kapacitet beše sto hiljada kubika vode, a svod je držan sa 336 besprekorno poređanih mermernih stubova visine devet metara.

Ove podatke, kao i još fotografija ovog neverovatnog mesta, najpre sam pronašao na potralu Amusing Planet. Autor fotografije je izvesni Clint Coehler, u čijem portfoliju na flickru ima svega i svačega. Albumi nisu složeni tematski nego vremenski, pa je zaludno da tražite sistematski, nego lutajte dok vam ne dosadi, što će se desiti brzo, bez obzira na izvesnu količinu zanimljivih foto-radova.

Svet je jedno predivno mesto. Samo ako znaš gde da gledaš.