Jean-François Rauzier: hiperfotografije

Nova definicija fotografije, izrečena okom umetnika i tehnikom digitalne fotografije, uvodi nas u dubinu detaljnosti koju smo do sada viđali samo na nekim tehničkim egzibicijama.

Jean-François Rauzier je francuski fotograf, od 1976. diplomac škole koja nosi ime Luja Limijera. Radeći kao profesionalni fotograf, tiho je razvijao neke inovativne tehnike montaže složenih fotografija. Kockice su se složile na planu digitalne fotografije: od 2002. godine, Rauzier nastupa kao tvorac tehnike hiperfotografije. Reč je o virtuelnim slikama koje se sastoje od više stotina fotografija izvedenih teleobjektivom i sastavljenih u procesu digitalne postprodukcije.

I poslednji deo koji ću prevesti iz biografije ovog umetnika:

In his monumental works he mixes the infinitely big and the infinitesimal, in a profusion of details so unusual as fascinating. The image thus recomposed numerically gives way to the dreamlike world of the artist.

U svojim monumentalnim radovima, on meša beskonačno veliko i infinitezimalno, sa neizmernom detaljnošću koja je kako neobična, tako i fascinantna. Slika koja je tako numerički preuređena vodi nas u umetnikov svet snoviđenja.

Naizgled trivijalna fotografija... Iznenadićete se kada budete pregledali konac na dugmadima na kaputu čoveka na slici (to je, inače, sam autor). O fugnama među ciglama da i ne govorimo.  Slobodni ste da prebrojite svaku travčicu u žardinjerama na vrhu zgrade.

Preneću i svoje iskustvo: ovo zaista mora da se nazove posebnim imenom. Znate već: priđete nekoj online galeriji fotki, pa pretrčite pedeset fotografija za pet minuta. Znam da ste to učinili mnogo puta (i ja sam), sve govoreći “nemam vremena”. E, pa za ovo ćete morati da imate vremena… Evo primera.

Kliknite na sliku koja se nalazi ispod ovog pasusa, pa uveličajte točkićem miša ili komandama na dnu slike (prethodno pređite u režim full screen).

Dakle, gore desno, drugi svod zdesna, zumiraj do daske...

A onda uveličavajte svod skroz gore desno, drugi zdesna. Vidite li? Da, tako je:

Detalj sa slike iznad...

E, a sad zamislite sve detalje na polaznoj slici… A onda zamislite pregled svih sadržaja na sajtu…

Najluđi su kolaži, ili da ih nazovem hiperkolažima… Recimo, hiper-Versaj ili hiper-železnička stanica Grand Central… Nas potonjoj, pokušajte (ako imate mnogo vremena) da prebrojite koliko puta se pojavljuje autor na slici… Ili koliko ima ovakvih scena:

Bilo je mesta i za sve njih. A na drugoj galeriji Kenedi, Li Harvi Osvald I Džek Rubi...

Ovo je samo deo jedne scene, a ima šest spratova po dvanaestak scena… Uz malo koncentracije, pregledaćete sve za petnaestak minuta.

A onda polako kroz fascinantni portfolio ovog umetnika.

(Via)