Zimsko računanje vremena

Jeste li okrenuli časovnike?

Vratite kazaljke sat unazad.

Ova besmislica mi već pomalo ide na ganglije. Zimsko merenje vremena bi trebalo da ostane stalno aktivno. Saldo potrošnje struje više nije u igri, jer leti trošimo više struje na klimatizaciju nego zimi na osvetljavanje.

6 komentara na temu “Zimsko računanje vremena”

  1. … nego zimi na osvetljavanje

    A grejanje? Bez ikakve želje da branim potrebu za pomeranjem vremena (mada meni ne ide na ganglije; pokušavam da se ne nerviram oko stvari koje ne mogu da izmenim), kod nas se jako puno struje troši zimi na grejanje.

    Čini mi se da si i sam negde ovde izneo stav da je to najjevtiniji oblik grejanja. Nisam poredio cene; no, sve mislim i da su ostali oblici jevtiniji, malo šta može da se poredi sa luksuzom da ne razmišljaš o nabavci, skladištenju, čišćenju grejne instalacije, odlaganju pepela,…

    1. Evo, ja ću ti reći: ja se grejem na struju jer je jeftinija od gasa.

      Kad smo 1986. godine uvukli gas u kuću, tako smo se i grejali. Predračunski, bilo je jefinije i od uglja. A udobnije nije moglo…

      Onda se menjalo, menjalo. Danas se grejem na TA peć. Sreća, pa živim u ušuškanom malom stanu u potkrovlju kuće, gde posao završava kombinacija TA peći od 3 kW (puni se za 8 sati jeftine struje) i par kalorifera od 1500 W po pola sata (ili klima uređaj u režimu grejanja, ako nije prevelika zima napolju). Od toga su jeftinija samo drva, što je opcija koju koristi porodica mog brata.

      Perspektiva za ovu zimu: sluti na restrikcije. Dabogda ja bio u zabludi.

  2. Na struju pretežno od vajkada. Pravo rešenje bi bilo rešiti to nekim agregatom koji bi rado na neki alternativni pogon (u Australiji to rešavaju prepravkom nekog motora od automobila koji se pogoni običnom vodom) i spasiti se globe EPSa ali avaj .. ne smeš da koristiš mozak.. to je kažnjivo. Ima X primera koji govore o tome da je država isključivi vlasnik prirodnih resursa i da ima tapiju na sve pa i na pamet. Ovde je neko prepravio nekadašnji mlin u malu hidro-centralu. On kao takav ne može da prodaje struju drugima .. to je dozvoljeno jedino državi pa je to regulisano tako da on svoj “proizvod” predaje EPS-u a oni njemu daju neku platu. Dakle staro geslo kaže: ” Da bi se dobro živelo, mora se živeti neupadljivo.” (Rene Dekart – 1634 godine)

    1. tako da on svoj “proizvod” predaje EPS-u a oni njemu daju neku platu

      Ovo mi deluje malo… Hmmm… Suviše lepo…

      Da bi se nakačio na EPS, morao bi da proizvodiš energiju konstantne učestanosti (f=50Hz). Svake časa, svake sekunde. “Igranje” sa frekvencijom je mnogo posledičnije od “igranja” s naponom; ono kad EPS/ED slučajno(?) nekim krajevima isporučuje napon manji od 220V. Kućni uređaji osetljvi na promenu frekvencije (od pokazivača vremena (na plejerima) preko veš-mašine do frižidera) su tu tek samo kolateralna šteta. Dalje, namernim promenama frekvencije EPS uređuje prenos električne energije u/iz susednih država s kojima imamo kupo-prodajne ugovore/dogovore oko proizvodnje/potrošnje.

      A tu, naravno, dolazi i priča oko vrste energije koju on proizvodi. Aktivnu ili reaktivnu ili obe? Da ne pričamo o raznim opcijama da daje aktivnu, a uzima reaktivnu (mada mislim da bi EPS-u više odgovaralo obrnuto)…

Komentari su onemogućeni.