S malim kašnjenjem: Happy Birthday, Neil Young!

U danu za nama, dok sam se ja odmarao celog popodneva i večeri, promakla mi vest da je rođendan Neilu Youngu. Pa dobro, u Kaliforniji je devet sati manje nego ovde kod mene, tamo je sad popodne i žurka se tek priprema.

Neil Percival Young je rođen u Torontu 12. novembra 1945. godine. A dalje je sve istorija, poput one informacije da je pod uticajem visoke temperature napisao Down by the River, Cinnamon Girl i Cowgirl in the Sand u intervalu od oko 48 sati. A album Everybody Knows This Is Nowhere (1969) čak ne smatramo ključnim delom Majstora…

Jednom ću vam detaljno pričati o tom čoveku i o razlozima što ga poštujem više nego bilo koga od stare garde ko je još uvek aktivan na sceni. Za večeras, povodom 66. rođendana, izvlačim njegov najluđi nastup u poslednjih desetak godina (a imao ih je nekoliko vrednih trajnog pamćenja), zabeležen na velikoj sceni festivala Glastonbury 2009. godine.

Ako nekim slučajem nemate vremena, premotajte na drugu polovinu poslednje numere u špilu. Mada, bilo bi korisno da pogledate sve, jer Neil Young je čovek čija poruka se tumači između redova. A ako nemate nameru da ovo slušate glasno, idite i radite nešto drugo.

Samo napred.

Bila je ovo klasična literatura. A sad malo prangije koju je cela jedna generacija u Sijetlu imitirala, a samo je nekima uspevalo da liče.

I kao što rekoh. Ovo je performans o kome bi trebalo da vam ispričam reč-dve, ali neću sad. Ako vas zanima, a trebalo bi, potražite sami kad, kako i zašto je Neil Young napisao pesmu “Get Behind the Wheel“.

A sad, priprema za papazjaniju… Rockin’ in the Free World je poslednja himnična fraza rock’n’rolla. Neće ih biti više jer nema više pisaca himni u rock’n’rollu. Tačnije, nema više ljudi koji imaju muda da saopštavaju poruke svojom muzikom; ostao je samo jedan, i to je baš ovaj. Ako ne verujete, potražite album Living with War (2006) i poslušajte ga. A usput obratite pažnju na tekstove… Ama, slušaj ovo.

A onda… Papazjanija. Najveća. Da ne kažem “ultimativna”, jer ću pokvariti ugođaj nekima koji se ježe na tu reč. Hot smile A Day in a Life je najbolji pojedinačni razlog da poštujete Bitlse, uz šezdesetak drugih razloga.

Da li je NY hteo da se pridruži listi strelaca iza Jeffa Becka kad se latio velike pesme, nećemo nikad saznati. Biće da je imao neke druge motive, negitarističke prirode. Znam samo da Jeff Beck ne sme da uradi ovo što je NY uradio na kraju…

Auh. Suncetiebemžareno. Bio bih rad da doživim 30 minuta ovakve prangije uživo. Ne treba mi više. Samo pola sata.

Happy birthday, Mr. Neil Young. Izdrži još malo, jer nema dovoljno drugih.