Happy Birthday, Mr Akkerman!

Jan Akkerman, jedan od najvažnijih gitarista evropske prog rock scene sedamdesetih, rođen je 24. decembra 1946. godine u Amsterdamu.

U osnovi eklektičan gitarist koji korene svog stila vuče iz bluesa, Jan Akkerman se na početku karijere pokazao kao veoma vešt u fahu sympho rock muzike. Grupa Focus je funkcionisala na osnovama neverovatnog autorskog i izvođačkog naboja koji su ispoljavali Thijs van Leer i Akkerman.

Posle “pravog” života rada grupe Focus, koji se završio sedamdesetih, Akkerman se upustio u solo vode. Bilo je tu mnogo toga zanimljivog; moram da priznam da to nisam istražio onoliko koliko zaslužuje. Čuo sam tek tri ili četiri albuma i svi su mi bili veoma po volji, iako nisam neki veliki fan tog ogranka fusion muzike. No, danas imam običaj da kažem da me Akkermanova muzika zbunjuje. Zoća Peacock je jednom prilikom dodao na to: zar to nije odlika najboljih muzičara?

Ovih godina, Akkerman uživa u staroj slavi, muziciranju po klubovima i eksperimentima raznih vrsta. Meni je najdraže to što nije sebi dozvolio da ga smatraju za fah-idiota. Kad čujete ovo sviranje, biće vam jasno o čemu pričam.

Eto… Tako se to radi.

Ne znam zašto je onomad sebi dozvolio da bude potka za ego-trip Vlatka Stefanovskog; verovatno se malo pomamio za neparnim ritmovima, što je konstantno iskušenje za severnjake. Bio sam na koncertu te dvojice u Sava centru 2008. godine; bolje da nisam. Tek sad vidim da ima jedan novi naslov iz 2011. godine; nisam znao za to; prošlo je dosta od prošlog autorskog rada. Za kraj, jedna ekstravaganca zabeležena amaterskom opremom.

Šta ste se uplašili? Pa naravno da neću zaboraviti Hocus Pocus. Hot smile I to sa numerom Sylvia, i to u najvažnijem nastupu koji je grupa Focus imala u svojoj karijeri: u BBC emisiji Old Grey Whistle Test.

Ovaj nastup je emitovan polovinom decembra 1972; emisija je išla četvrtkom od 22:30 na kanalu BBC 2. U subotu u Londonu nije mogla više da se kupi nijedna ploča grupe focus (tad su imali dva albuma). U ponedeljak, sve četiri štamparije ploča kompanije Polydor su zaustavile proizvodnju svih izdanja da bi prioritetno zadovoljile potražnju za nosačima zvuka grupe Focus… Ispostavilo se da ih je ovaj nastup preselio iz lige underground heroja u ligu najvećih… Srećne godine. Srećne sedamdesete. Romantika.

Srećno, čiča. I da se sretnemo jednom bez Vlatka, ako može.

$#$