Ovo nije „Kralj Džon“

Zavesa sa spušta. Narator ispred zavese izlazi na scenu…

“Poštovana publiko, u ovoj predstavi, koja nije bila drama i koju vi niste odgledali, nisu se pojavljivali sledeći likovi. Zamolio bih glumce da ne izlaze iza zavese kako budem prozvao neki od njihovih likova. Samo blagi poklon publici će biti nedovoljan.

Dakle, nisu se pojavljivali sledeći likovi:

ovo nije kineski horoskop – pacov

KRALJ DŽON
glava porodice koju će tek osnovati. trenutno zaposlen kao zamenik predsednika kućnog saveta; platu za taj posao nije primio već godinu i pet meseci, ali joj se i dalje iskreno nada. naivan k’o roj insekata ispred farova automobila koji juri auto-putem, a u duši dobar k’o vruća proja. pristalica teorije da je rad stvorio čoveka.

PRINC HENRI
ovo nije kineski horoskop – tigardobrovoljni davalac krvi.

KRSTA
donji deo leđa.

ARTUR
uvek raspoložen za šalu… na tuđ račun. obavezno odeven po najnovijoj modi. obožava da bude u centru pažnje, makar i izmišljao događaje kojima će privući nečiju pažnju. pristalica teorije da je rad stvorio čoveka, ali on sam će vam skoro uvek intimno priznati da je notorni beskičmenjak.

ovo nije kineski horoskop – konjGROF OD PEMBRUKA
još u predškolskim ustanovama se pokazao kao loš đak, ali ga to nije omelo da već sa šesnaest godina krene u privatni biznis. kao moderan “bizmismen” često je znao da tvrdi kako je rad stvorio čoveka, pa je zato sve svoje radne “čoveke” loše plaćao.

GROF OD ESEKSA
brat po materini prethodnopomenutog. najčešće su braća totalna suprotnost jedan drugom, pa tako nije bio slučaj ni sa ovom dvojicom. što se njega tiče niko nikad ne bi trebalo da radi, pa ni da stvara “čoveke”.

ovo nije kineski horoskop – petaoGROF OD SOLZBERIJA
lokalni poštar i pivopija. noću je često znao glavom da broji bandere na putu od kafane do kuće. iz nekog nepoznatog razloga ujutro ne bi imao nijednu čvorugu, a jedino čega bi se sećao jeste duboki, masni dekolte namrgođene vlasnice pansiona u kojem je živeo. nije imao nikakve vizije o radu i stvaranju čoveka.

LORD BIGOT
ženskaroš i mućkaroš. uspešno se bavio alhemijom spravljajući napitke kojima ženske osobe iz njegove okoline nisu mogle odoleti. on sam je te napitke nazivao likerima. rad je izbegavao, ali je vrlo dobro znao kako se na najlakši način može stvoriti čovek… ili bar homo sapiens.

ovo nije kineski horoskop – bikHUBERT DE BURG
samozaljubljen do svojih klempavih ušiju.

ROBERT FOKANBRIDŽ
vlasnik prodavnice preko puta. uživalac i obožavalac – uživalac lakih droga i obožavalac psihičkog stanja proisteklog od njihovog intenzivnog konzumiranja. kada bi radio, ne bi ništa stvarao, već samo prodavao ono što su drugi stvorili.

FILIP KOPILAN
ovo nije kineski horoskop – zecpreneo mnoge traume iz detinjstva u svoje adolescentno doba, pa kasnije ih modifikovao u krizu srednjih godina. rad i stvaranje za njega nikad nisu predstavljali problem, naročito kad bi se neko drugi posvećivao tome.

DŽEMS GARNI
samozvani pisac i samozvani budući vlasnik neke od Nobelovih nagrada. samozvano detinjast. pomalo samozvano razmažen. samozvano radan i samozvano čovek.

PITER IZ POMFRITA
hedonista. antikvar. publicista. grubijan. gradonačelnik. botaničar. preduzetnik. pijanac. slikar. astrolog. pedagog. konobar. mislilac. zoolog. satirijazičar. novinar. hipohondar. voditelj. urbanista. zubar. kandidat. staklorezac. kritičar. radnik. stvaralac.

ovo nije kineski horoskop – ovanFILIP
propali muzičar. svojevremeno svirao u rok-bendu, koji je iznenada propao usled nepovoljnog rasporeda sazvežđa. kasnije otvorio prodavnicu muzičkih instrumenata, koja je imala nešto malo manje uspeha od bivšeg rok-benda. zbog toga se sada bavi isključivo konsultantskom delatnošću u oblasti visokogradnje.

LUJ
od oca nasledio lepotu, a od majke maljavost. zato je bio ćelav i ne baš preterano elokventan. za život je zarađivao kao član cirkusa. radio je koliko je mogao i umeo, a nikad ništa značajno nije stvorio.

ovo nije kineski horoskop – pasLIMOŽ
grad u Francuskoj.

KARDINAL PANDULF
specijalista za kardio-vaskularne bolesti i dirigent simfonijskog orkestra. školovan čovek (više školovan, nego čovek). s obzirom da je živeo odmah pored mesta gde jedna reka utiče u drugu, bio je vrlo uticajna ličnost. rad i zadovoljstvo nikad nije mešao, a stvaralaštvo nikad nije voleo.

MELEN
neškolovani zidar. komšiluk je širio tračeve o njegovom članstvu u nekoj sekti, što naravno niko nije ovo nije kineski horoskop – zmajmogao da dokaže, a sve ih je bilo strah da ga pitaju bilo šta u vezi s tim. kad je trebalo da se radi, raduckao je; kad je trebalo da se stvara, stvaruckao je; kad je trebalo biti čovek,… hmmm.

ŠATIJON
kuvar i neuspešno lečeni kleptoman. obožavalac kibernetike i modernih tehnologija. ljubomorno je čuvao recepte za klavir-tortu, krompir-salatu bez pečuraka i medene uštipke. e, mrzi me da dalje smišljam ko je kakva pristalica one glupe i netačne izreke; snađite se sami.

KRALJICA ELINORA
bivša pevačica u bivšem rok-bendu u kojem je Filip svirao. posle raspada benda otvorila obdanište za nezbrinutu i ostavljenu decu. udala se za lokalnog mangupa, čija se ljubav prema njoj mogla meriti samo prazninom njegovog novčanika. njoj je to bilo dovoljno.

KONSTANCA
nastavnica matematike. skoro svake večeri je bezuspešno pokušavala da nađe budućeg supruga i oca svoje još nerođene dece. tugu zbog nesrećnih ljubavi je redovno utapala u komplikovanim matematičkim zadacima. frustracije zbog nesrećnih ljubavi je lečila davajući te zadatke učenicima za domaći.

BLANKA
prevarila muža sa njegovim najboljim prijateljem. on joj je uzvratio istom merom, pa ga sad boli dupe.

LEDI FOKANBRIDŽ
vlasnica više pansiona od kojih je jedan koristio poštar i pivopija grof od Solzberija. već sedam godina je finansirala školovanje svoje kćerke u inostranstvu. nesvesno zaljubljena u ovo nije kineski horoskop – majmunkardinala Pandulfa, a otvoreno je obožavala inspektora Momčila, glavnog muškog lika mesečnih krimi-romana koje je redovno čitala.

LORDOVI, GRAĐANI ANŽERA, ŠERIF, GLASNICI, OFICIRI, VOJNICI, PRATIOCI
osobe za koje sada ne znam da li će ih biti, ali se mogu usput pojaviti u različitim ulogama i sa različitim namerama. pristalice teorije da ne postoji malih i velikih uloga, već samo malih i velikih glumaca.

ovo nije kineski horoskop – svinjaI to bi bilo to, poštovana publiko. Za početak, a to svakako nije upravo ovo što se sada događa, nikako ne smem da naglasim da ovde samo lik Krsta nije ‘padobranac’, a da se ostali likovi neželjeno pojavljuju u Šekspirovom nedelu ‘Kralj Džon’.

Hvala na pažnji i prijatno.”