Film “Film”

Nemam pojma ko je ovaj lik. Ako sam dobro razumeo, reč je o najnovijem televizijskom majmunu na tamo nekom kanalu u Americi. Boli me uvo, neću ga gledati kao što nisam gledao ni njegove prethodnike… Lažem, gledao sam Dika Kaveta kad sam bio klinac, ali to sad nije bitno. Nego je bitno drugo: zamalo da se primim na ovo.

I znate šta? Jeste, besmisleno je. Međutim, i u toj besmislenosti ima više smisla od 90% kompletne holivudske produkcije.

5 komentara na temu “Film “Film””

  1. Nije mi jasno cemu ovakav komentar na nesto sto je ocigledno satira na celu holivudsku produkciju, a usput si autora okarakterisao kao “najnovijeg televizijskog majmuna”, lik je voditelj koji vodi neki zabavni sou i poznaje gomilu glumaca koji su pristali da snime ovaj klip, znajuci sta rade i za koga. Nekako mi ceo ovaj post tako gubi smisao, covek je majmun, a napravio je nesto sto je tebe privuklo i to si objavio na svom blogu i stavio komentar koji se slaze sa onim sto je u tom istom klipu.

  2. Ah, mogao sam da pretpostavim…

    Najpre, nisam okarakterisao čoveka kao televizijskog majmuna, nego sam hteo da kažem da radi posao koji ja nazivam televizijskim majmunom. Najzad, talk show format i nisu ništa drugo nego majmunisanje i tu se ništa ne može učiniti da ja promenim mišljenje.

    A to ko tu koga poznaje malo znači, pošto su svi oni poznanici mister Dolara. Kada bih ti poverovao da taj lik poznaje sve te glumce, morao bih da poverujem i da onaj najpoznatiji srpski televizijski majmun, koji na jednom kanalu vodi onu baljezgariju, lično poznaje Stinga i Brajana Ferija. Mož’ biti.

    A šta je mene privuklo tom klipu, napisao sam u prilogu. Šta ne piše u redovima, piše između redova. A tebi hvala na dopuni, pošto je na mestu.

  3. А шта сад и јућу клипци имају рекламе на почетку?

    То би требало предупредити некаквом одреком (или мекњом – ако је claim тврдња, онда је супротно од тога, јелда…). Као оно на цигаретама или где још има, упозорење, “пази, садржи рекламу”.

    1. Mislim da nam nema spasa. Reklame dolaze gde već nisu i ostaju tu gde su se zatekle.

      Ključ je očigledan, barem meni koji sam zbog posla, posredno, upućen u metode oglašavanja na Netu. Ekonomski modeli će morati ponovo da se pišu i definišu, jer oni koji su školovani kao ekonomisiti i danas su aktivni u toj oblasti nisu u školi učili ništa o modelima koji su trenutno najuspešniji, a to su mikro-plaćanja (Fata donela 402 marke ujutru kući). Klasična ekonomija je propala, možda i zauvek, a jedini način da se lišiš prisustva reklama jeste da se izoluješ od svih sredstava komunikacije. U nekim slučajevima, kao što je to reč sa televizijom, to i nije takva šteta; u drugim slučajevima…

      Da me đavo odnese ako se neko ne bude setio besplatne usluge telefoniranja, pod uslovom da na početku razgovora i pozivalac i pozivani odslušaju džingl od deset sekundi. Jedini razlog što to ne postoji je taj što provajderi mobilne telefonije još uvek obitavaju u zoni superprofita. A palo mi je na pamet nešto još strašnije: fotoaparat za jedan dinar, povezan sa netom, koji u određenoj zoni fotografije (koju, dakako sam određuje, jer je korisnik suviše glup za to) turi reklamnu preklapaču, i to na osnovu heurističke analize fotografije, jer nije ključ da postoji reklama, nego kontekstualno uklopljenja reklama. Borba za kontekst danas košta provajdere oglašavanja toliko da je to teško poverovati.

      Možda je vreme da sa dna kutije izvadimo knjigu “Reklamokratija” i pročitamo je ponovo… Distopija se pretvara u realizam, pa makar da budemo mentalno spremni.

      1. Већ сам рекао да немам ништа против рекламе – радо ћу их гледати, читати и слушати за 50€ на сат. За све остало, ако морам да чекам да прође (дакле у секвенцијалним медијима, где је садржај распоређен по времену – радио, теве, видео, музика), одох ја пре краја реклама. Ако сам платио, тражим паре назад.

        За ово остало – часописи, новине, зидови, мрежа – лако је скренути поглед или инсталисати некакав филтер. То се бар не дере, не тера ме да чекам, него ћути са стране и чека да га приметим. Тако већ може.

        То што 98% корисника мреже не уме да инсталише филтер, или ни не зна да тако нешто постоји, ми у ствари одговара. Ми са филтером ћемо остати повлашћена мањина (која зна где се то пали) и нећемо бити довољно битни да рекламери предузму мере против нас. За то већ имам искуствену меру: за протеклих 7-8 година, откако сам турио Едблок, наишао сам на укупно један сајт где су ми рекли да нема ништа док га не искључим. Наравно, изабрао сам ништа и заборавио на њих.

Komentari su onemogućeni.