Jen je pao

Njegov odnos sa dolarom, evrom ili bilo kojom drugom monetarnom valutom, bio je… ambivalentan.

– Pogledao sam Vaš si-vi i Vaše radove, što je mnogo bitnije.

– Da, pa…

– Tako da ste ušli u uži krug, pa sam Vas pozvao da porazgovaramo. Gledam ove Vaše fotografije, i ne samo Vaše, pa posmatram, okrećem, ima tu interesantnih radova, mada, moram da priznam, neke ove Vaše fotografije ne razumem.

– Pa,…

– Doduše mnoge fotografije ovde ja ne razumem. Ne samo Vaše da se odmah razumemo. Mislim, šta ja znam. Ja sam ovde kao neki vražiji šef razvoja i investicija. Mannh, čovek za sve u stvari u ovoj glupavoj firmi. I onda me postavili za predsednika komisije za ovaj konkurs. Hmmm… Očigledno jednočlane komisije. Ti se u to razumeš, rekli mi, ti to znaš. Pa znam ja i da jedem i pijem na tim vašim poslovnim ručkovima, pa me ne zovete na njih. Znam gde je najbolje crveno vino, i gde još uvek prave bozu, pravu bozu, i gde ima kotlić gulaša od kojeg se prolupa i kako ja sad da znam da li je neka Vaša fotografija bolje od neke druge. Bilo Vaše bilo nekog drugog.

– Ali… Kako onda…

– Al’ evo, ova mi se svidela. Ne znam zašto. Evo, Vi meni recite šta ovde predstavlja ova fotografija i ovaj naglašeni beli okvir. Je l’ to slika sa neke svadbe ili godišnjice braka ili šta?

strogo 2D monohromatska fotografija sa okruglim tanjirom, romboidnim baklavama i belim kvadratom

– Ne, nije. Znate…

– Al’ meni se sviđa bela boja. Mene lično otvara u struku i volim fotografije gde preovlađuje bela boja, mada mi više prostora zauzmu na hardu. Jeste li znali da fotografija sa više belog ima lošiju JPG-kompresiju? A ova mi se sviđa, baš mi se sviđa. Baš je strogo dvodimenzionalna, baš naglašeno dvodimenzionalna. Okrugao tanjir, romboidne baklave, i sve spakovano u jedan monohromatski prikaz. Jeste li zbog toga odabrali baklave, zato što njihova boja odgovara krajnjoj monohromatskoj ideji? Sve braon sa nijansama od tamnije ka svetlijoj. Čak je i tanjir nreke kremaste boje. Ali, zašto baš baklave. Slažem se da su baš lepe ovako oker, sijajuće, prelivajuće, ali mogao je i sutlijaš sa cimetom, ili šnenokle sa kakaoom ili ne znam… još nešto. Je l’ tu ima neki iznutricionistički fazon ili šta? Mada, znam, čuo sam i čitao kako je jako komplikovano fotografisati hranu. Ne znam zašto, osim što mi ove baklave deluju prilično… hmmm… jestivo. Je l’?

– Pa, da.

– I šta Vam znači ovo u ćošku? Da nećemo možda da Vam ukrademo ovu sliku i objavimo negde. Šta sad, reba da je skeniramo, pa loš sken, pa briši staklo, pa ponovo skeniraj, pa napravi isečak, pa shvatiš da nije baš ravno, a ne možeš da izravnaš programom, pa ponovo skeniraj, pa sad zašto navodite godinu? Da nećemo možda da ukrademo sliku sada, a da je objavimo 2013-e, posle smaka sveta. I šta Vam znači ova oznaka u ćošku?

– He, pa to je…

– To beše neka međunarodna oznaka. Za šta ono beše?

– Jen.

– Neke pare, valjda. Tako nešto. Da, za jen. Znam. A, jeste li znali da sve te bitne monete imaju dve prave linije, dolar, evro, funta, jen,… A zašto jen? Da ne mislite da ćemo u jenima da Vas plaćamo?

– Pa, ja to zbog imena.

– Mi plaćamo samo u dinarima. Ne smemo da plaćamo u devizama. OK, imamo i mi one fore sa plaćanjem malo na račun, malo u kešu, to ionako svi rade, ali sve je to u dinarima. Znate li Va samo koliki su ti porezi na plate, to je strašno, to niko više bre neće da zapošljava. Ubi nas država, a i ovaj kurs. I zašto baš jen? Čuo sam i ja da on najbolje stoji u koliki je kurs jena?ovoj krizi, ali… Imena? Kakvog imena?

– Mog imena. Ime mi je Jen.

– Jen? Interesantno. Imam ja jednog komšiju. Jan se zove. Ili beše Jon. Majku mu, više se i ne sećam. Mislim da je morao i da menja ime, jer je u onom programu za zaštitu svedoka saradnika ili beše svedoka pokajnika u specijalnim procesima protiv nosilaca organizovanog kriminala. Dakle, Jene! Hmmm… Ili mu beše ime Jin. Kao ono jin i jang. He, da, baš jin i jang. Vidiš, tek sad sam to primetio. Jin i jang, dobro i zlo, slano i slatko. A Vama, Jene, kako je prezime? Valjda nije nešto dolar, evro. Juan, možda, a?

– Von Hasankkåt de fon d’Addarioriönshaftenson.

– Juan bi bilo idealno. Ionako se pobratimljujemo sa tim Kinezima. Samo još da vidimo kakav Vam je kurs bio između imena i prezimena? Kako ste rekli? Von dam von? Vrlo interesantno. Vrlo. Je l’ to neko umetničko? Malo je nestandardno i svakako nemoguće za potpis. Znate zbog tih štamparija koje rade za nas, one imaju tehnička ograničenja, a slali smo i u Ameriku i u Nemačku i u taj Vaš Japan, ali ne možemo to sada, tako je i tako smo prihvatili. A kako hoćete da Vas potpišemo ispod fotografija, pošto ovako više ne može, Jene? Jene? Ili beše Jine? Jange? Nije Jine. Jen, da. Jen. Jene? Jene!…

1 komentar na temu “Jen je pao”

  1. Na kraju ove priče i licitiranja imena mi pade na pamet jedna tvoja ispravka čitanja prezimena.
    Da parafraziram, igra se (hipotetički) teniski dubl meč:
    Juan (Martin del Potro) &
    John (Isner)
    vs
    Jo (Wilfred Tsonga) &
    Janko (Tipsarević),
    a sudi Yannick Noah.

    Opšta konfuzija …

Komentari su onemogućeni.