Google u slavu Edvarda Majbridža

Na današnji dan pre 182 godine rođen je čovek čije ideje u primenjenoj fotografiji su dovele do ubrzanog razvoja tehnika snimanja pokreta. U to ime, Google je spravio animirani doodle koji nas podseća na najznačajniji rad tog majstora.

muybridge

Eadweard Muybridge je rođen u Engleskoj 9. aprila 1830. godine, a kapitalno znanje i slavu je stekao boraveći i radeći kao fotograf u Sjedinjenim Državama. Na netu ćete već pronaći dovoljno biografskih podataka, od onog da je fotografisao američku vojsku dok uspostavlja suverenitet SAD na upravo kupljenoj Aljasci do onog kad je oslobođen nakon ubistva ljubavnika svoje žene.

Ovo nije originalni eksperiment, nego ponovljeni rad. Originalni rad je bio tek naknadno animiran.Rad po kojem će svet upamtiti Majbridža je tehničko rešenje postavljenog pitanja. Pitanje je glasilo: da li je tačno da postoji čas u galopu konja kada su sva četiri kopita u vazduhu? Da bi rešio taj problem te 1878. godine, Majbridž je složio niz od pedeset fotoaparata koji su okidani uz pomoć tankog konca koji je konj trgao kako je protrčavao. Eksperiment je dao potvrdan odgovor: sva četiri kopita su u vazduhu istovremeno u času kad su sve četiri noge podvučene ispod konja.

Nakon ovog eksperimenta, usledio je niz drugih. Majbridž je vremenom razvio uređaj po imenu zoopraksiskop, svojevrsnu preteču kino-projektora koji je omogućavao prikazivanje pokreta na način koji obezbeđuje utisak glatkog kretanja. Bilo je to dovoljno da se iskra rasplamsa: kasnije su razni drugi majstori napravili razne uređaje, zaključno sa kinemaskopom koji koristi celuloidnu traku sa nizom sličica; to je Edison posle, po svom običaju, maznuo i patentirao.

Ovo je originalni rad "The Horse in Motion" koji je doneo slavu Edvardu Majbridžu.

Majbridžov rad je dobio svojevrsnu pohvalu u kinematografiji s kraja dvadesetog veka: John Gaeta, velemajstor specijalnih efekata za film, za potrebe filma “Matrix” je razvio reverznu tehniku koja asocira na Majbridžovu: slažući sinhronizovane kamere u niz, ostvario je efekat zamrznutog pokreta dok se menja ugao posmatranja.