Lestve do Meseca

Znate i sami: ova lista je prilično lično obojena. Tako ti je to sa muzikom: subjektivno jeste objektivno samim činom deljenja iskustva slušanja.

Ima jedan muzičar, veoma važan za literaturu rocka i bliskih formi, ime mu je Jack Bruce. Prvi put je privukao pažnju široke javnosti kao basista i dominantni autor u grupi Cream (mada je radio sa mnogim ozbiljnim imenima i pre toga). Kasnije se otisnuo u solo vode, a usput je i pomagao drugima tako što im je poklanjao neke važne pesme. Godina 1969. će ostati upamćena po njegovom prvom solo albumu “Songs for a Tailor“, a sa tog albuma dve pesme su postale ključne u repertorarima drugih grupa. Jedno je slavna verzija numere “Theme for Imaginary Western” koju je snimila američka grupa Mountain. A druga numera  je obeležila grupu Colosseum, čija izvedba “Rope Ladder to the Moon” je jedan od najblistavijih momenata progresivnog rocka uopšte.

Istina, verzija koju ovde čujete je iz 1994. godine, kada se Colosseum okupio zarad nekoliko koncerata. Ovaj početak sam čuo hiljadu puta i svaki put sam se naježio.

Glasnije!