Naučna demistifikacija

Preko zvezda do tangi!

Munja je bezvoljno šetao tamo-amo. Čekaonica, ako se tako može nazvati hodnik doma zdravlja razapet između stepeništa i WC-a, je bila skoro pa prazna. Tu je bio još samo Laza, koji je sedeo na nekoj klupici i čitao naslove s novina koje je držao neki matorac. A ovaj k’o da je od početka znao da ga čeka čekanje, pa je poneo neke deblje novine.

Munja je prema debelim novinama imao isto, negativno mišljenje kao i prema tanjim. Doduše, deblje novine je ipak smatrao boljim, jer su uglavnom imala velika slova i bila lakša za čitanje matoranima, kao što je ovaj u čekaonici. Valjda su baš zbog tih većih slova i bile deblje.

– Koliko dugo čekate? – upitao je.

Matorac nije skretao pogled s novina. Za realni cinizam nije ni bilo potrebno:

– Previše.

– E, Munjo! – Ulete Laza u razgovor koji se završio i pre nego što je počeo. – Divi šta piše ovde. Piše da su ranije muškarci ženama pružali više romantike.

– ‘Ajde!?

– Sad, piše, da toga više nema, da bi što pre da je odvuku u krevet.

– Kak’a glupost? K’o da je romantika pa služila za nešto drugo nego za odvlačenje u krevet. Samo, brate, sad se brže živi i nema se vremena za “divi mesec, divi zvezde”.

– E, to, čoveče. Zvezde! Ko tu još vidi neku romantiku?

Sasvim lagano, kao da ništa od toga nije čuo, matorac se nadovezao na razgovor:

– Naučna demistifikacija.

da li i ovde deluje gravitacija?– … – Laza i Munja su bili zatečeni.

– Nauka je na popularan način objasnila šta su u stvari zvezde i takva objašnjenja su ušla u udžbenike osnovne škole. Teško ćete sada devojci prići sa nekom romantičnom pričom o zvezdama, kad ona već od malena zna da su to zone jonizovanog užarenog gasa uglavnom vodonika i helijuma, sferno uravnotežene nuklearnom silom i silom gravitacije. Naučna demistifikacija.

– … – Laza i Munja su i dalje bili zatečeni.

Vrata ordinacije su se otključala i malo otvorila.

– Sledeći!!! – uzviknu grubi ženski glas iznutra.

Matorac je sklopio novine, ustao i krenuo kao upravo otvorenim vratima.

– Na vama je, momci, samo da se nadate da nauka neće demistifikovati tange.