Tesla iz ugla TED čarobnjaka

Marco Tempest je naš stari znanac. Gledali smo jesenas njegovu magičnu predstavu o uvećanoj realnosti tehno-magije, koju je prošle godine upriličio na konferenciji TED. Evo ga opet, ovog puta sa neverovatno lepom prezentacijom koju je posvetio istini o Nikoli Tesli.

Pogledajte.

Ja zaista ne znam kako to funkcioniše mozak ovog čoveka. Znam samo da nema mnogo takvih ljudi i da ovakve ideje zavređuju da preispitamo sopstvene banalne i tvrdo ukalupljene obrasce o saopštavanju ideja u obliku multimedijalne priče. Posle ovoga, svaka PowerPoint prezentacija se zaista čini ordinarnom glupošću (one to i jesu, ali to je neka druga priča).

Nego, nešto mi je drugo na pameti, ponovo posle samo par nedelja.

Nije mi toliko strašno što svet ne zna dovoljno o Tesli. Strašno mi je to što svet toliko veliča Edisona, čoveka koji je evidentno pripisivao tuđe znanje sebi, i to kao svoje patente – a kamoli tuđi rad. Znate već onu crnu priču, kad je Edison obećao Tesli 50.000 dolara za rešenje problema u roku od godinu dana. Kad je Tesla pre isteka godine rešio problem i zatražio obećani novac, Edison mu je rekao “Tesla, vi evidentno ne razumete američki smisao za humor”. Vešt direktor, nema šta. Đubre.