Bluz iz kokošinjca

Juče je bio 69. rođendan Christine McVie, danas poznate kao članice grupe Fleetwood Mac (doduše, bivše – formalno nije više član benda). Bili smo pomalo nepravedni prema njoj: morala je da sačeka da obeležimo pola stoleća imena The Rolling Stones…

Numera kojom čestitamo rođendan divi bluesa i rock’n’rolla je iz ranijeg perioda, pre nego što je uzela Johnovo prezime. Christine Perfect, kako glasi njeno prvo ime, otpevala je sa grupom Chicken Shack verziju čuvene pesme iz opusa Ette James i ja danas delim mišljenje mnogih (možda čak i većine) da je ovo ključna verzija.

Ovog puta ne mogu da preskočim kuriozitet iz ličnog iskustva… Najgrđi sinhronicitet koji u životu svom pamtim… Uglavnom, u maloj pirateriji kojoj sam oduvek sklon, nešto na nivou nekadašnjeg snimanja kaseta, a sada držanja MP3 sadržaja, nađem par albuma od Chicken Shack i ponesem ih sa sobom na dogovoreni skup muzičkog kružoka koji se povremeno okuplja. Uđem i zateknem Brandyja i Džigija kako slušaju Chicken Shack. Petnaest minuta kasnije, stigne Duško i izvadi iz džepa jedan CD, hvaleći se kako je juče bio u Novom Sadu i u jednoj prodavnici našao kompilaciju od Chicken Shack… Smejali smo se tome cele večeri. Dođem kući i prepričam u grupi oldwave šta se desilo.

Sutra ujutru, javlja se Zoća replikom i kaže: “Ne mogu da verujem: srknuo sam prvu jutarnju kafu, pustio juče ulovljeni Chicken Shack i otvorio poštu. I prva poruka beše ova tvoja.”