R.I.P. Ernest Borgnine

Bio je žestok momak kada svet još nije znao za Čarlsa Bronsona i Klinta Istvuda. Dovraga, pa čak je prebio Frenka Sinatru po zadatku, na samom početku karijere…

Ernest Borgnine (1917-2012)Juče je na neko bolje mesto otišao Ernest Borgnine, nakon doživljenih punih 95 godina života. Ikona klasičnog Holivuda, igrao je u preko 200 filmova među kojima neki predstavljaju legat američke i svetske kinematografije. Bilo ga je i u sitkomima i raznim TV andrmoljama, za šta poznavaoci njegove biografije kažu da je karijera ne manje vredna od one na filmu.

Pokušavao sam da se setim svih uloga ovog sjajnog glumca kojih sam mogao i išlo mi je teško. Ne, ne sećam ga se iz filma “Posejdonova avantura” iako sam film dvaput gledao u bioskopu kad je bio aktuelan. Zato se sećam uloge generala u filmu “Dvanaestorica žigosanih“, a podsećanje na film “Bekstvo iz Njujorka” je bilo dovoljno da se setim uloge benastog taksiste.

No, nema dileme o magnum opusu Ernesta Brogninea: biće to uloga Dutcha u filmu koji je valjda samo Sam Peckinpah mogao da sklopi: “Divlja horda“. Biće da je to poslednji film koji sam gledao i da je u njemu igrao Borgnajn. Epska priča, fantastična.

Ostade još šačica od te stare garde. Uglavnom ni ne znamo jesu li još živi, kao što nismo ni za Borgnajna znali. Smenili su ih likovi oko kojih se računarski renderuju spektakularne slike. Nema više zaista prašnjavih kadrova kakve je snimao Pekinpo.

3 komentara na temu “R.I.P. Ernest Borgnine”

Komentari su onemogućeni.