Vatra

Izbor pesme za danas nije aluzija na ono što nam Sunce radi, nego puka činjenica da bi danas bio 65. rođendan Mitcha Mitchella, bubnjara grupe The Jimi Hendrix Experience.

Kako veli Wikipedia, a mislim da je podatak tačan, Mitch Mitchell je pobedio Aynsleya Dunbara na audiciji tako što je Jimi Hendrix okrenuo novčić… Nikad nećemo saznati koliko bi različit zvuk Hendrixovih prvih ploča bio da je pobedio Dunbar, ali složiti se moramo: retko kad je neka ritam sekcija imala teži posao nego što je to bilo u slučaju tandema Redding-Mitchell.

Ne znam koliko poznajete prva tri albuma grupe The Jimi Hendrix Experience, pa moram da vam skrenem pažnju na jednu pojedinost. U power trio kombinacijama tog vremena, a i kasnije, bilo je sasvim uobičajeno da bubnjar drži bend na gomili, dajući tempo i osnovni ritmički motiv nad kojim su gitara i bas nadgrađivali frazu i improvizaciju. U slučaju JHE, potku je držao Noel Redding na basu; i dok je Jimi izvodio svoje šamanske rituale na sceni, nekakvu vezu sa ovozemaljskim elementima je davao baš Mitchell – i to je njegova zasluga. Trebale su mi godine da bih ukapirao da je baš to objašnjenje za izvedbu tih neobičnih aranžmana u Hendrixovoj muzici. Ponovilo se to i u The Band of Gypsys, ali to je neka druga priča.