San o entropiji°

Ovo je moj poslednji muzički post pre nego što vas prepustim Vladanu na petnaestak dana, tokom kojih ću ja osvajati nove budžake Srbije. Zašto mi pade na pamet baš entropija, ne znam, Vladana ne smem ni da pitam Angel a vama prepuštam da nađete sami svoju tezu.

Ova video-beleška je isečak sa zvaničnog DVD izdanja sa turneje Growing Up Tour Petera Gabriela i snimljena je u Milanu u proleće 2003. godine. Taj koncert zauvek ostaje jedan od najboljih koje sam gledao na videu u svom životu. Trnci uz kičmu se dese ne manje od desetak puta, što je pet puta više nego što očekujem od najboljih koncerata… Slušaj glasno:

Glas koji čujete, a ne vidite nikog da peva je sempl: Nusret Fateh Ali Khan je, sasvim moguće, najbolji pevač koga sam ikad u životu čuo. On je umro 1997. godine, a Peter Gabriel je iskoristio glas svog prijatelja da napravi ovu scensku ekstravaganciju, sve sa računarima koji preuzimaju kraj svirke od muzičara… Problem sa prihvatanjem jednog od najboljih qawwali pevača u istoriji (po rečima onih koji o toj muzici znaju sve) jeste u tome što smo previše navikli na zapadne kanone, pa nam ne prija ušima u prvi mah. Obaška, s obzirom na to da nismo sposobni da lako razumemo značenje sufi filozofije, teško je da razumemo muziku koja nije nastala kao predmet zabave, nego predmet meditativne katarze. To je šteta, jer svet bi bio bolje mesto kada bi principi sufija bili široko prihvaćeni.

Da biste bolje razumeli šta se tu dešava, evo žive verzije nastupa Petera Gabriela sa Nusratom Fateh Ali Khanom. Zapis iz 1996. godine.

Hajde da se dogovorimo nešto: pre nego što letu dođe kraj, potražite neki, bilo koji fah muzike koji ne pripada zapadnom kanonu i posvetite mu jedno popodne. Pa da se malo pozabavimo tim pitanjem početkom sledećeg meseca. Ko zna, možda vam i donesem neku pričicu sa festivala Nišville 2012.

Vladane, muzika za popodne je tvoja.

 

________
° Mera odnosa signal:šum je jedan od osnovnih pokazatelja entropije u teoriji informacija.

2 komentara na temu “San o entropiji°”

  1. Ne znam za entropiju, ali znam za sinhronicitet: danas sam u knjižari listao ovo:

Komentari su onemogućeni.