Teza o raspodeli ljubavi

Bob Marley je jedna od onih institucija popularne muzike koji ostali veći od života. Čak i ako vas uopšte ne interesuje rastafarijanski pokret i, pogotovo, reggae muzika, znate bar nešto malo o Marleyu i verovatno sa naklonošću gledate na njegovu muziku. Prisećamo se jedne od najpopularnijih pesama iz njegovog opusa.

– * –

Marlijev prerani odlazak, pa još na onako brutalan način (umro je od posledica melanoma na plućima i na mozgu, a izgubio je svoje dred-lokne još u toku borbe sa bolešću), načinio je mučenika od njega. Ostao je najveća ikona rasta pokreta (dakako, posle cara Haila Selasija), a za popularizaciju reggae muzike je učinio više nego svi ostali velikani žanra zajedno. Za mene, Bob Marley je ikona jednog doba, nadasve romantičnog i neokaljanog.

Beše to vreme kada je vazduh bio čist a seks prljav; kada foliranti nisu mogli da izdrže na sceni ni kao muzičari a kamoli kao političari; kada je rad bio bolja reklama nego propaganda… pardon, nego PR; kada je pivo koštalo pet puta manje nego sad, a bilo pedeset puta ukusnije; kada pojam “klimatska promena” nije bio globalni komercijalni poduhvat nego prirodna pojava; kada je reč “igrica” označavala da smo se prekratko igrali u dvorištu ili na ulici, koja nije bila asfaltirana; kada je bilo lako kretati se svuda, jer smo imali i pasoš i znanje i novce i snagu i želju i nameru. I kada je radio bio najplemenitiji izvor muzike.

– * –

A sad pomislite kako danas zaista zvuče i šta zaista znače stihovi:

Don’t let them change ya, oh! –
Or even rearrange ya! Oh, no!
We’ve got a life to live.

They say: only – only –
Only the fittest of the fittest shall survive –
Stay alive! Eh!

Could you be loved and be loved?…

Eh… Veseli pesmičuljak, a? Veseli? Pesmičuljak?

2 komentara na temu “Teza o raspodeli ljubavi”

    1. Ne razumem. Kakva slika? Šta je lepo? Bob Marley nije pravio lepu muziku, jer cilj reggae muzike nije da bude lepa; to je posao pop muzike. Marley je muziku koristio kao medij za poruke koje je slao svetu. Stvarao je štivo za čitaoce između redova i to ga je, onako uzgred, učinilo jednom od ikona Suštine pasijansa.

      Kad sam već navalio da repliciram, onda i još jedna beleška koju sam pre tri nedelje načinio u Banatskom Sokolcu:

      Bob Marley, skulptura u Banatskom Sokolcu

Komentari su onemogućeni.