Jedna na dan (261): 16. decembar 2012.

Lepo Igor kaže: sinhronicitet. Ali čestitog čoveka nema ko da sluša, iako bi imao šta da nauči. Evo, recimo ja…

Bog da me vidi, nema tri dana da sam pročitao jedan zanimljiv prilog na nekom foto-blogu o fotografijama eksterijera kojima (namerno ili slučajno) nedostaje horizont. I pouka tamo beše da što je očiglednije gde bi horizont trebalo da bude, a da ga na tom mestu nema, to je fotka sugestivnija. I da ne bi ostalo na rečima, posavetovali su zainteresovane da pokušaju eksperiment sa nekom gustom šumom ili sa scenom u magli.

Pomislio sam na to da bih, zapravo, mogao da oprobam tako nešto ovih dana, samo ako li se izvezem iz grada na otvoreni put. Ali, auto je bio zatrpan u garaži i nisam hteo da ga vozim po onom vremenu. I tako je bilo sve do dana koji baš ostavismo za sobom, kad samo krenuli put Novog Sada, nužnim poslom… U neka doba nisam više mogao da odolim slici u koju sam gledao dok vozim, pa sam stao, repetirao lično naoružanje i upucao upravo ovo:

(pogledaj veću fotografiju)

Čisti sinhronicitet! I sve što sam pročitao o “fotografijama bez horizonta”, istina je. Na ovoj fotografiji nema nikakvih efekata (osim blage ispravke geometrije, što je nebitno za ovu temu, i blagog veštačkog širenja dinamičkog opsega da bih pojačao linije, što je puka tehnikalija). Beše magla na drumu, vidljivost 40-50 metara, srećom bez leda da začini. I evo: to je baš to o čemu je pričao taj članak.

Presuda: mišn akomplišd sa zvezdicom. Camera Thumbs up Star Prosto, nema veze kako ćeš napraviti neki pejzaž, kakvu geometriju ćeš primeniti: ako uspeš da izbaciš neki ključni element, a da slika pritom izgleda kao da ne može da izgleda nikako drugačije, onda si uspeo. To je uzgredno podsećanje na jedno fenomenalno pravilo starih majstora: kompozicija na fotografiji je potpuna onog časa kad više nema ničega što bi trebalo da se izbaci iz scene.

E vidiš, sad me kopka nešto drugo: jedna stvar je da nema više ničega što bi trebalo da se izbaci; a šta ćemo sa tim da bi ponešto još moglo da se izbaci? Ne, ne plašite se, nemam nameru da pokušavam one ekstravagantne eksperimente poput Mondrijana, koji bi povukao šest linija pod pravim uglovima, pa to proglasio portretom. Zanima me kako još može da funkcioniše pretvaranje dela sadržaja iz eksplicitnog u implicitni. Znam za barem još jednu tehniku, a to je kompozicija koja sadrži neki element van kadra; deluje teže od ovog.

Eto novog iskušenja.