Nedeljne novine

Danas slušamo muziku autora koga su mnogi shvatili neozbiljno i tako se silno ogrešili o sadržaj albuma koje je objavljivao. Joe Jackson je muzičar o kome bi imalo šta da se ispriča. Nažalost, to se neće desiti ovog puta, jer nedelja je, a nedeljom nema predavanja o muzici i muzičarima. Pametnije će biti da pokušamo da stignemo nekud slušajući muziku.

E, tako se to radi… Dakako, nedelja je samo lajtmotiv. Ima Joe Jackson muzike i za ostale dane u nedelji, pa preporučujem da se malo posvetite njegovom opusu. Za početak, ne propustite albume Look Sharp! (1979), sa kojeg je i numera koju smo slušali, i Night and Day (1982). Budete li potkačili bilo šta drugo pride, nećete pogrešiti.

A nedelja u pop-kulturi? E, značajan dan. Možda čak i najznačajniji, ko bi sad brojao. The Kinks uspostavljaju obrasce lezilebovanja za sve druge… Za to vreme, Velvet Underground uspostavljaju sopstvene obrasce na svom prvom albumu. A ona numera od Small Faces se nije skidala sa radija bar dvajes’ godina… Queen ispaljuju minijaturu o lenstvovanju na svom najznačajnijem albumu. Nedelji se obraćaju i David Bowie, Blondie, No Doubt, Texas i mnogi drugi. Ima toga još i još… A ako ste mislili da ćete videti kako ja linkujem pesmu od jedine grupe u istoriji rock’n’rolla čije foliranje otvoreno prezirem, prevarili ste se; Bono je upravo pevajući Sunday Bloody Sunday prvi put dokazao da nije nosilac trofeja, nego trofej.

Što se tiče lajtmotiva nedelje na Yu & ex-Yu scenama… Znate, ipak je ovo Suština pasijansa, mesto namenjeno osobama sa razvijenim nagonom za kritičkim mišljenjem.