Đavolja posla

Nisam ni bolji ni gori od ostalih ljudi. Kada mi kola krenu nizbrdo pomislim da je Đavo u to umešao prste. Opšte mesto za sve ljudske slabosti: nismo mi sami krivi za svoje probleme, uvek je to neko drugi.

Tokom mog dugogodišnjeg surfovanja na radio talasima, kada god sam se petljao sa countryem, izazivao sam dve oprečne reakcije slušalaca: “Dokle ćeš da nam puštaš te seljake?“ (domaći seljaci) i “Zašto ne zasviraš onu s violinom?“ (oni prosvetljeni) 🙂

Trebalo mi je vremena da okačim koja je ta s violinom.

Priča je jednostavna. Đavo je došao u Džordžiju i izazvao dečaka Džonija na dvoboj violinama. Ako Džoni pobedi, dobija zlatnu violinu, a ako izgubi, prodaje svoju dušu. Đavo, kao i obično, igra prljavo uz specijalne efekte, praćen demonima, a Džoni inspiraciju nalazi u svojim korenima i svira k’o blesav.

Treba li da kažem ko je pobedio? 🙂

The Devil Went Down to Georgia” je nastala sasvim slučajno. Dok je Charlie Daniels Band spremao materijal za svoj novi album, neko od muzičara se prisetio da im treba pesma sa puno violine. Šef, inače vrsni violinista, malo je mućnuo glavom, prisetio se pesme sa časova maternjeg jezika iz srednje škole i spakovao svoj najveći muzički uspeh.

Narodu se pesma svidela, puštala se stalno na radiju a zaigrala je i u kultnom filmu Urban Cowboy, u kome Travolta (džiber) muva Debru Winger (emancipovanu žensku) . Čarli je poljubio 1979. Grammya za pesmu i ušao u legendu.

Ostatak njegove karijere nije vredan gubljenja našeg vremena. Kao da je sam Đavo u nju umešao svoje prste. 🙂