Kako rade algoritmi sortiranja

Sortiranje podataka je nešto što korisnici računara danas uzimaju zdravo za gotovo. U vreme kad sam ja učio programiranje, algoritmi sortiranja su predstavljali abecedu, ali i moguće sredstvo u realnom programiranju.

Stari drugar Dejan, sticajem okolnosti i jedan od najboljih programera koje sam imao zadovoljstvo da lično upoznam, skrenuo je pažnju na nedavno objavljenu kolekciju youtube klipova koji na krajnje nekonvencionalan, ali besprekorno jasan način objašnjavaju nekoliko najpoznatijih tradicionalnih algoritama sortiranja.

Shell sort:

 

Select sort:

 

Insert sort:

 

Bubble sort:

 

Najpre sam se toliko smejao da sam se zagrcnuo… A onda su počela da naviru sećanja od pre… hm… uh, samo da odnesem tetki lek… Ovako dobru ideju za prezentovanje nečeg krajnje ozbiljnog (i u načelu suvoparnog do bola) nisam video bogzna koliko puta u životu.

Samo da dodam: ako ste mlada osoba koja bi u životu htela da se bavi programiranjem, a ne razumete pomenute algoritme ni posle ovog prikaza, menjajte strategiju za budućnost pre nego što bude prekasno.

I da citiram Dejana, koji je uputio na ove prikaze na fejsbuku: ovo treba uvesti kao lektiru na sve fakultete. Koliko vidim, univerzitet Sapientia u Tirgu Murešu u Rumuniji je preduzeo upravo tako nešto. Kapa dole!

(Via; tnx Dejan on FB)

2 komentara na temu “Kako rade algoritmi sortiranja”

  1. Meni bude jako sitno ovaj video… Ne bi trebalo da bude tu taster za full screen?

    1. Imaš dole desno polje “Watch on YouTube” (onaj logotip), to je način da se posredno dočepaš prikaza na punom ekranu. A što se tiče nedostajućeg dugmenceta za full screen, nisam odgovoran, nego sam neodgovoran.

Komentari su onemogućeni.