Televizija visoke rezolucije

Jeste li nestrpljivi da dočekate televiziju visoke rezolucije? Već ste kupili HD televizor koji košta kao da ga prave od Mesečeve prašine, a nemate ni Blu Ray plejer da biste angažovali njegov kapacitet? A operater kablovske televizije još nije dovukao “onu pravu žicu” do vas, pa se pitate šta vam je to trebalo?

Ne sekirajte se. Niste ništa propustili. Većina holivudskih filmova ionako ne vredi pišljiva boba (osim ako nemate ništa protiv da uživate u vizuelnom ugođaju dok priča vređa vašu inteligenciju). A TV program… Znate li koja je razlika između klasičnog i HD signala? Da probam sa umanjenim prikazom. PAL signal:

Televizija klasične definicije

HD signal:

Eto, tako.

Pisanije i bavljenje ovim blogom su značili potpuno odricanje od televizije. I znate šta? Nije mi jasno da li sam išta propustio. Ako i jesam, drago mi je zbog toga.

1 komentar na temu “Televizija visoke rezolucije”

  1. Тај пример је само… графикон. Класична аналогна телевизија никад није боловала од претеране џејпег компресије.

    Иначе, да, телевизија је мртва. Као и радио, и још неколико медија који су се урушили под теретом сопственог успеха. Јер су успех дефинисали продајом огласног простора, и временом заборавили шта су оно хтели да кажу, него само гледали шта би то могло да се убаци између реклама зарад повећања тиража, посете, гледаности, слушаности, њушаности, пипаности и какве још -ости постоје.

    Баш сам неко вече покушао да саберем… стандардна епизода серије се емитује брзином од 42 минута на сат. Ако неко прати две серије, са по 20 нових епизода годишње (нек је и са 13 – погледаће бар још неку другу), то је 20 пута по 18 минута… целих шест сати. И то само за нове епизоде. Ако гледа две епизоде било чега недељно, на целу годину то је 52*36/60, илити 31 сат и кусур.

    Последњи пут смо укључили телевизор октобра 2008, а и дотле смо га гледали можда сат-два недељно. Претходних 9 година се звук гасио кад су рекламе, или је било дреке. Јануара 2009 смо отказали све претплате. Још нисмо приметили да нам нешто недостаје.

Komentari su onemogućeni.