Happy birthday, Stevland!

Nije danas samo Dan Ilije Čvorovića. Danas Stevie Wonder slavi 61. rođendan. Skidam kapu jednom od malobrojnih preostalih genija i šaljem čestitke.

O karijeri velemajstora i njegovima najboljim radovima ću da pričam kad to dođe na red, negde u nizu u projektu “Mojih 125” (čik pogodite koja ploča je posredi). Danas ćemo samo da slušamo fenomenalnu muziku.

Uh, danas ga ima triput više nego na ovom snimku… A ovo beše iz vremena kad je mlađahni Stevie još bio u zaletu.

Album Talking Book: jedan od veličanstvenih momenata ukupne muzike 20. veka.

Kada te učitelj ovoliko poštuje, šta da kaže običan svet? Zajedno sa Rayom Charlesom na sceni. Biće da je ovo jedan od pojavnih oblika one fraze “kraj muzike, nema dalje”. Savršeno… A kad smo kod savršenog:

Nije meni čudno što je Stevie napisao ovakvo remek-delo. Meni je čudno što je ceo dupli album Songs in the Key of Life (i EP pride) krcat ovakvom muzikom. Neko tokom cele karijere ne uspe da napravi toliko dobre muzike koliko je to uspelo Stevieju Wonderu na jednom izdanju.

A onda su došle osamdesete. Ne mogu reći da sam bio oduševljen onim što je Stevie tada radio. Ostao sam u zoni Pet Veličanstvenih Albuma i bio zadovoljan time. Ali, ne mogu da osporim da su ti glupi pesmičuljci bili savršeni. Pa dobro: stvar ukusa. Nasleđe je prejako da bi ti materijali ikako uticali na moje mišljenje o Majstoru. Strpljen, spašen: posle je došlo doba hedonističkog sviranja na sceni i sve mu je oprošteno…

Pa naravno… Da li ste sumnjali da ću da preskočim OVU svirku? Ono ludijanje sa Jeffom Beckom sam vam već preporučivao ranije, a sad… Double treatment, guys!

I deder da čujem šta mogu vaši zvučnici! POJAČAJ!

A to što se dešava tokom 15 sekundi počev od 4:55… To se ne dešava svaki dan. Uh. Kakva je to ritmička ekipa, suncetižareno! Sto puta sam premotao taj momenat i ne mogu da odolim da čujem ponovo.

Mogao bih ja ovako ceo dan. Ali veština nije u tome koliko dugo mogu da izdržim, nego koliko rano mogu da prekinem.

Many happy returns, Stevland!

A vama preporučujem: izvucite iz svoje naprašene fonoteke svoj omiljeni album Stevieja Wondera, pa ga preslušajte danas. A onda napišite u komentaru šta ste osetili dok ste slušali tu muziku. Radi li još uvek?