Me and my droogs had some milk plus…

Ovih dana se obeležava 40 godina od premijere kultnog filma Paklena pomorandža (A Clockwork Orange, Stanley Kubrick, 1971). Net je pun informacija, a najzanimljiviju do sada nađenu delim sa vama.

Gettin' ready for some ultra-violence

Nema mnogo filmova u istoriji kinematografije koji su tako efikasno polarizovali publiku. Ko god je gledao taj film, završio je sa jakim utiskom, možda najjačim mogućim. Neki se kunu u film; neki ga mrze i proklinju. Ima spomeničara koji tvrde da je taj film kriv za razno nasilje (e, ti su mi omiljeni). Sledeća scena je za njih.


Onda su drugi terali kontru, sve govoreći kako je mali Aleks samo žrtva sistema. Aha, pa da. Kiša pada, trava raste, mi pevamo (za peti razred) na kiši… Thinking is for the gloopy ones.

Malcolm McDowell, glavni glumac u filmu, i Leon Vitali, lični asistent Stanleya Kubricka tokom nekoliko decenija (inače, odgovorno lice za skorašnje digitalne remastere Kubrickovih filmova za Blu-Ray) dali su nedavno sjajan intervju. Uz nadu da možete da čitate tekstove na engleskom, preporučujem vam da ga pročitate; vredan je svakog slova.

Nooooo! No Ludwig Van!...

Što  se mene tiče, ovaj jubilej ću da proslavim ponovnim čitanjem knjige Entonija Burdžisa.

(Via)

1 komentar na temu “Me and my droogs had some milk plus…”

  1. Hvala ti što me podseti na ovo graciozno zabijanje martinki u rebra. 😀

    Kjubrik i Kopola su mi omiljeni reditelji, a ovo je svakako jedan od 10 najboljih filmova koje sam gledao.

Komentari su onemogućeni.