STS-134: Endeavour, poslednji put

Nisam ispratio na vreme: danas je poslednji put uzleteo šatl Endeavour.

Slobodno premotajte negde na 1:00:00 i gledajte odatle, tu počinje uzletanje.

 

Obratite pažnju na zvuk uzletanja…

Inače, mali kuriozitet: svakako ste primetili da se pored uzletne rampe nalazi toranj za vodu; a ako budete pažljivo gledali, negde na 1:01:02 ćete primetiti vodenu rešetku koja se formira ispod mlaznica na šatlu i busterima. Znate li čemu ta voda služi? Kao protivpožarno sredstvo? Ne, ne bi to spaslo od požara: ta voda služi da drastično umanji buku pri uzletanju. I pritom nije reč o zaštiti posmatrača, koji su svakako nekoliko kilometara udaljeni, nego o kompenzaciji vibracija koje izlažu šatl najvećem opterećenju upravo u času poletanja.

Drugi kuriozitet: navodno, jedno uzletanje šatla košta oko 450 miliona dolara. Najčešća visina na koju šatl odlazi je ona od Međunarodne svemirske stanice (ISS), koja orbitira na visini od oko 350 km (limit šatla je negde oko 460 km visine – to zavisi od raznih faktora, najpre od mase opreme koja se nosi). Grubom računicom dolazimo do cene leta od oko 1300 dolara po metru postignute visine. Confused smile Dakako, šatlovi pređu mnogo veći put, najčešće praveći i po dva kruga oko Zemlje dok ne uđu u manevar pristajanja uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

STS-134: poslednja misija šatla EndeavourRado bih pratio šta se zbiva na misiji, ali ne mo’š postići, pa da je đavo. Ova, poslednja misija šatla Endeavour treba da traje petnaestak dana, a opet se nešto vrte oko Međunarodne svemirske stanice.

Negde polovinom jula, planiran je poslednji let šatla Atlantis i to će biti poslednja misija u trideset godina starom programu Space Shuttle. Bilo je povuci-potegni oko budžeta, ali izgleda da je misija STS-135 konačno odobrena. A listu svih misija možete naći na stranici na vikipediji.

I to je to, nema više dok neko ne napravi nešto novo. Svi izjavljuju kako ne spremaju ništa novo. Dakako, lažu k’o psi. Najmanje četiri države, ako ne i više njih, bunari nešto na temu svemirskih letelica za nisku orbitu (ispod 1000 km). Međutim, makro-kapital preuzima i ovakve poduhvate, pa je borba za premoć suviše zanimljiva da bi se iko od sposobnih igrača povlačio iz nje.

(Via)

5 komentara na temu “STS-134: Endeavour, poslednji put”

  1. Pa… poslušaj Andromedu ponekad, hrvatski radio drugi program, utorkom u 20:30. Stare epizode ima na Radiju na zahtijev rnz.hrt.hr. Indeks epizoda Andromede nisam pisao, ali mogu da nađem epizodu gde je detaljno analiziran program Shuttle. Redovan gost je Ante Radonić, vođa Planetarija Zagreb pri Tehničkom muzeju, čovek koji zna SVE o astronomiji. Zaista sve.

    Što se tiče novih letelica, tu niko ništa ne laže, sve je javno i poznato. Za narednih nekoliko godina će komercijalne letove u svemir preuzeti privatne kompanije – pa eno, nedavno je NASA podelila 25 miliona Dolara (na nejednake delove) i dala to privatnim kompanijama, pet njih je dobilo pare. NASA ima svoje planove oko letelica, nedavno su i dali grubi milestone kada će napraviti sledeću generaciju. Problem sa Shuttlom je taj što je jako skup i nepouzdan.

  2. Saznali smo u večerašnjoj Andromedi nešto više. Ukratko:

    Pretposlednji let Shuttlea, 26. Endeavourov, poneo je “gore” elektromagnetni spektrometar vredan 2 milijarde Dolara. Misija traje 16 dana. Ovo mu je poslednji let.

    Što se tiče vode koja se vidi na snimku – platforma se hladi vodom da bi se minimalno oštetila te da bi se mogla koristi ponovo. Pre paljenja motora vide se iskrice za izgaranje vodonika, a pre paljenja motora se izbacuje tečni vodononik (koristi se za hlađenje motora). Voda tu služi i tome da gasi te iskrice.

    1. Informacija o tome da voda služi kao supresor buke dolazi iz dokumentarnog filma o misijama šatla; produkcija National Geographic ili Discovery, ko će se setiti; imam neki trip da je ipak NG. U slučaju da je neko gledao, prepoznaće po ovome: zanimljivi deo filma je bio posvećen konstrukciji sajli koje služe za bekstvo sa platforme u obližnji bunker u slučaju potrebe za brzom evakuacijom. A misija koju su pratili beše ona poslednja popravka teleskopa Habl.

  3. Još jedan dodatak.
    Mogli ste da pošaljete svoju sliku sa šatlom. Verovatno će biti ponovljeno i za STS 135.

    Ja sam svoju sliku poslao sa STS 133 i kad su se vratili skinuo sam sertifikat da je moja slika bila u svemiru 🙂

    Potražite “NASA face in space” i pošaljite sliku.

Komentari su onemogućeni.