Fotografija dana, 27. oktobar 2011

Ovo postaje sve zanimljivije: ne moram da mislim unapred, nego energiju trošim da nađem kadar.

Rano uveče, skoknuo sam do obućara da preuzmem Jasnine čizmice sa popravke. Nisam odoleo, isplanirao sam da zamolim majstora da mi dozvoli da malo slikam po radnji. No, kad sam došao do radnje, izjalovilo se: to je ćumez od pet kvadrata, doslovno 3×1,65 m, a pored majstora je sedeo neki njegov pajtaš i pomagao mu da razvrsta neke drangulije. Pa još mušterija ispred mene: morao sam da čekam red napolju. Odustao sam od molbe i rezignirano kresnuo jedan kadar kroz izlog pod rešetkom. Na putu do kuće sam uslikao neke grafite, ali to nije za fotku dana; zatrebaće za Glugen epopeju. Mislio sam da od ulova nema ništa.

Kad sam došao kući, ispostavilo se da je fotka zgodna za obradu, posebno za igranje presetima u Lightroomu. Tako i bi: napravio sam kvadratni izrez koji je odgovarao samom oknu izloga i dao se u igranje. Upalio je jedan od Creative Catalyst filtera (konkretno: besplatni 19), kojim sam dobio nešto nalik lomo efektu.

Fotografija dana za 27. oktobar 2011.

Nije se moglo učiniti ništa sa tim tamnim zonama, pogotovo sa šnjirovima gore desno. Neko rešenje sam našao u presvetljavanju i pojačavanju boja koje je filter sam dao. Pobrinuo sam se da sredim pregorele delove, a ostalo je ostavljeno tako kako je.

Bilo bi teško izvesti nešto bolje, ali možda ću jednom opet pokušati. No, zadovoljan sam, bez obzira na milion mana: mišn akomplišd.